Už dvacet let slýchají lidé ve Frýdlantu vždy krátce po celé hodině zvonkohru, která zpříjemňuje den místním i turistům. Celkem je v ní nahráno 360 melodií, každá hraje vždy přesně minutu. Melodie se pravidelně střídají. V době vánočního času se pak běžné melodie nahrazují těmi s vánočním motivem. Na všechny světové strany je čtyři reproduktory na radniční věži hrají vždy od první adventní neděle do svátku Tří králů. 

Frýdlant zakoupil zvonkohru do svého majetku v roce 1999, už od roku 1997 ji měl ale zapůjčenou. To proto, aby si vedení města před koupí ověřilo, že se zvonkohra setká u veřejnosti s pochopením a nadšením. “Toto vícefunkční akustické zařízení, které hraje nejen všední a vánoční melodie, ale umí zahrát i další žánry včetně svatebních, si lidi získalo. Nejen místní, ale i turisty. Ti jsou pokaždé mile překvapení, když začne zvonkohra chvíli po celé hodině hrát. Opravdu se líbí,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

“Zvonkohra hraje vždy po odbití celé hodiny v létě až do večerních hodin, v zimě do pozdních odpoledních hodin. Na noc je vypnutá, aby nerušila odpočinek lidí,” uzavírá Jan Mráz z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest