Na začátek nového školního roku se pečlivě připravují nejen školy, i dopravci a ostatní personál veřejné dopravy. Po letních prázdninách se na autobusové a vlakové zastávky vrátí školáci. Právě ti mají nejvyšší čas vyřídit si žákovské a studentské průkazy, karty Opuscard, a další záležitosti potřebné k výhodnějšímu cestování veřejnou dopravou.

Stejně jako v minulých letech, tak i pro následující školní rok objednal Liberecký kraj u dopravců dostatečný počet spojů, tak aby se cestující dostali do škol včas. „Novinkou pro letošní školní rok, je prodloužení stávajících školních spojů ze směru od Andělské Hory a Bílého Kostela až přímo před budovu základní školy v Chrastavě ve Školní ulici. Dříve spoje končily na autobusovém nádraží a děti musely dojít necelý kilometr pěšky,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

„Pro školáky a jejich rodiče jsou připraveny přehledné informační plakáty, které napoví, jak přesně postupovat, aby žáci mohli již od začátku školního roku využít všechny slevy na dojíždění,“ říká Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Pro levnější jízdné na trase mezi bydlištěm a školou je potřeba mít žákovský průkaz potvrzený školou a některým dopravcem, průkaz je pak platný u všech dopravců. Nejdříve je třeba zakoupit si průkazku u dopravce, například v pokladně na autobusovém nádraží nebo na železniční stanici, následně ji opatřit fotografií, nechat potvrdit školou a potom dopravcem (prodej průkazu i jeho potvrzení je zpoplatněno podle ceníku dopravních společností). Výjimkou je dojíždění pouze uvnitř tarifních zón městské hromadné dopravy nebo mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. „V tomto případě držitelům Opuscard stačí potvrzení o studiu ze školy nebo platný průkaz ISIC, na jehož základě dopravce do Opuscard nahraje profil žák nebo student, který opravňuje k levnějšímu jízdnému,“ vysvětluje Pavel Blažek.

Pokud chce cestující využívat všech výhod integrovaného dopravního systému a zakupovat si časové kupóny platné ve všech spojích IDOL, tedy v městské dopravě, v regionálních vlacích a v autobusech, potřebuje čipovou kartu Opuscard za 140 Kč. K podání žádosti musí mít cestující kromě fotografie platný občanský průkaz. Za děti do 15 let jedná zákonný zástupce a dokládá narození a bydliště dítěte, a to buď platným občanským průkazem zákonného zástupce, pokud je dítě v průkazu uvedeno, nebo rodným listem dítěte.

Žádost o vydání Opuscard lze podat na některém z 15 kontaktních míst, která jsou ve větších městech v Libereckém kraji, vydání karty může trvat až 21 dnů, zpravidla je však karta připravena za kratší dobu. Na kontaktním místě ve Frýdlantské ulici v Liberci je možná za příplatek výroba karty na počkání.

Podrobné informace jsou zveřejněny na webech www.opuscard.cz, www.iidol.cz , v informačních kancelářích dopravců nebo na kontaktních místech Opuscard.

Bc. Žitná (Dědková) Markéta
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest