Čtveřice dobrovolných hasičů z Frýdlantu bude v sobotu 9. září 2017 bojovat v Novém Městě na Moravě o co nejlepší umístění na MČR dobrovolných hasičů ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Frýdlantský tým, který letos po šesté v řadě vyhrál krajské kolo soutěže, bude jedním ze 14 soutěžních družstev mistrovství. 

Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná jednou za dva roky. Letos ho hostí v pátek 8. a v sobotu 9. září 2017 Nové Město na Moravě. Zatímco pátek bude patřit především odbornému semináři, sobota bude soutěžní.

Pro každé soutěžní družstvo bude na mistrovství tradičně připraven jiný scénář, až do startu utajovaný, který bude věrně simulovat dopravní nehodu se zaklíněnou zraněnou osobou ve vozidle.

Frýdlantský tým vyráží na soutěž v osvědčeném složení Oto Pavlík, Petr Čuban, Pavel Pažout a Stanislav Burgr. „Na každou soutěž se pečlivě připravujeme. Pomáhají nám v tom majitelé autovrakovišť v Pertolticích a v Raspenavě, kteří nám dávají pro cvičení k dispozici tolik autovraků, kolik potřebujeme. Na nich pak cvičíme taktiku i techniku,“ říká velitel soutěžního frýdlantského družstva Oto Pavlík. Do praktického cvičení nově zapojili i další dobrovolné hasiče z jednotky, což mělo hned dva efekty. Jednak tím proběhlo jejich školení a potom také mohl soutěžní tým trénovat vyproštění v modelové situaci, kterou sám nepřipravil. Byl tak postaven před scénář, který neznal a musel na něj okamžitě reagovat, stejně jako při samotné soutěži.

Vedle praktické přípravy se v předchozích týdnech tým věnoval i přípravě teoretické. „Před dvěma lety v Třinci jsme vyprošťovali z nových automobilů. Na to se nedokážeme praktickým výcvikem připravit, protože nikdo nám nedá k dispozici na rozstříhání nové auto. Během přípravy jsme se proto zaměřili i na teoretické zvládnutí systémů nových aut, což není jednoduché, protože každá značka je má trochu jiné,“ podotýká zdravotník týmu Petr Čuban. Tým také piluje správné postupy zásahu, včetně vzájemné komunikace nebo komunikace s figurantem, který při soutěži představuje zraněného. „Dříve jsme takovým věcem nemuseli věnovat tak velkou pozornost. Nicméně ve chvíli, kdy zdravotníci dostávají při zásahu do helmy mikrofon a všichni v okolí několika metrů slyší každé jejich slovo, je potřeba pilovat i správnou komunikaci,“ podotýká Čuban.

Mistrovství ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná každé dva roky. Letos proběhne jeho čtvrtý ročník. Vznik tradice soutěží ve vyprošťování byl před lety reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v České republice, otevření nových dálničních úseků a rychlostních komunikací, a s tím souvisejícím nárůstem počtu zásahů hasičů u dopravních nehod s vyproštěním.

Frýdlantští dobrovolní hasiči se mistrovství účastní od samého počátku. V prvním ročníku skončili na devátém, v roce 2013 a 2015 na šestém místě. Letos pomýšlejí výše. „Minimálně chceme obhájit šesté místo. Jsem ale pevně přesvědčen o tom, že když předvedeme svůj standardní skvělý výkon a obejdeme se bez chyb a stresů, které nás předloni připravily o body, můžeme to dotáhnout až na bednu,“ věří Petr Čuban.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest