Devátou příčku obsadili o víkendu frýdlantští dobrovolní hasiči v Novém Městě na Moravě na MČR dobrovolných hasičů ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Frýdlantský tým, který letos po šesté v řadě vyhrál krajské kolo soutěže a nominoval se tím na republikové mistrovství, byl jedním ze 14 soutěžních družstev. V soutěži ale musel řešit extrémně těžký scénář s řadou komplikací.

“Auto se zraněným stálo sice na čtyřech kolech, zleva ale mělo jako pevnou překážku jiné auto, na pravé straně tvořil druhou pevnou překážku betonový zátaras. Střechu měl vůz zmačkanou až na sedačky a na místě spolujezdce byl umístěn zraněný tak, že mu skrz tu zdemolovanou střechu koukala jen hlava. Byl navíc v bezvědomí a přes střechu byl ještě umístěn elektrický sloup pod napětím,” popisuje zdravotník frýdlantského týmu Petr Čuban.

Dostat z této nároční situace zraněného v dvacetiminutovém limitu se družstvu Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant podařilo pouhé 3 vteřiny před jeho vypršením. To nakonec s dalším bodováním stačilo na 9. místo.

“Ze soutěže jsme odjížděli zklamaní. Jednotlivé scénáře se spolu totiž nemohly co do obtížnosti vůbec porovnávat. Nebylo fér, že někdo dostal scénář extrémně náročný a jiný vlastně velmi lehký. V takovém případě totiž soutěž není moc o dovednostech, jako spíš o tom, jaký scénář kdo dostane. A na nás bohužel vyšel jeden z těch dvou obtížných,” dodává Petr Čuban.

Chuť si chce frýdlantská čtveřice spravit už ve čtvrtek 14. září 2017 v soutěži ve vyproštění raněných osob z havarovaných vozidel profesionálních jednotek Libereckého kraje, která se uskuteční v České Lípě. Také tam si družstvo SDH Frýdlant vybojovalo postup jako jediné dobrovolné výhrou v krajském kole soutěže dobrovolných jednotek ve vyproštění zraněných osob z havarovaného vozidla.

Více fotografií najdete zde.

Foto: požáry.cz

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest