V reprezentativních prostorách obřadní síně frýdlantské radnice přivítal v pondělí 11. září 2017 starosta Frýdlantu Dan Ramzer letošní prvňáčky. Spolu s ním čtyři třídy prvňáků ze všech tří budov školy přivítala do povinné školní docházky i ředitelka Základní školy, Základní umělecké školy a Mateřské školy Frýdlant, okres Liberec, Mgr. Věra Dunajčíková. Dětem společně předali dárky na památku – hrníček upomínající na první školní rok jejich života a originální záložku. Každému z dětí pak osobně popřáli hodně úspěchů ve škole. 

Do prvních tříd letos ve Frýdlantu nastoupilo 88 dětí. “Každoročně se prvňáčků ptám, čím by chtěli jednou být. V odpovědích se často objevují povolání jako policista, hasič, učitelka nebo sportovec. Ani letos tato povolání nechyběla, nicméně něco se mění. Děti častěji uvádějí i jiná. Tentokrát toužili být v dospělosti i opraváři, automechaniky, zedníky, kováři, prodavači či prodavačkami a dokonce mají touhu i po nevšedních povoláních jako je chemik nebo pilot dopravního letadla,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Objevily se i pozice dělník ve velkých firmách regionu nebo administrativní pracovnice – tedy pracovat v kanceláři, jak podotkla dětská ústa. “Tady je jasná inspirace rodiči nebo prarodiči. Děti prostě chtějí dělat to samé jako maminka, tatínek nebo babička či děda,” doplňuje s úsměvem matrikářka Městského úřadu ve Frýdlantu Ivana Spatzierová, která vítání prvňáků zorganizovala.

“Dětem můžeme jen popřát, aby se jim jejich sny splnily, budou-li o to i nadále stát. Věřím, že jim k tomu naše škola dá kvalitním vzděláním ty nejlepší základy,” podotkl starosta Frýdlantu.

Vítání prvňáčků není ve Frýdlantě žádnou novinkou. “Pořádáme ho vždy v prvních dnech školy, kdy je pro děti ještě vše nové. Hlavně proto, aby jim bylo jasné, že vstup do školy je výjimečnou a slavnostní událostí,” uzavřela matrikářka.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest