Stovky návštěvníků si přišly v pátek 15. září 2017 na náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantě prohlédnout ukázku techniky a vybavení složek integrovaného záchranného systému v rámci akce Den IZS 2017. Tu ve spolupráci s Policií ČR a Sborem dobrovolných hasičů Frýdlant opět uspořádalo Město Frýdlant. K vidění byla technika a vybavení profesionálních i dobrovolných hasičů, vojáků, zdravotních či vodních záchranářů nebo městské i státní policie. Nechyběl ani Tým silniční bezpečnosti nebo četnická pátrací stanice. Atmosféru na náměstí doplňovala Hudba Hradní stráže a Policie ČR. Diváky bavily i jednotlivé ukázky složek IZS. 

Den s IZS je ve Frýdlantu už tradiční zářijovou akcí.„Původně s ní začala Policie ČR, postupně jsme se ale dohodli na tom, že ji budeme organizovat společně a jsem rád, že to funguje. Protože tradice se mají nejen zakládat, ale i udržovat,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Dříve probíhal Den IZS v areálu autokempu, od roku 2013 už se ale pravidelně koná na náměstí T. G. Masaryka před radnicí. “Moc děkuji všem složkám integrovaného záchranného systému i ostatním účastníkům, že přijeli. Určitě to má význam hned dvakrát. Nejen že mohou prezentovat veřejnosti svoji činnost, ale je zde také reálná šance, že vyvolají v některých dětech zájem tak velký, že jim vydrží až do dospělosti. Všechny složky IZS se potýkají s personální krizí. Bylo by fajn, kdyby třeba i naše akce stála na samém začátku cesty některých dětí nebo studentů, vedoucí až do služby u policie, hasičů, záchranářů nebo vojáků,” doplňuje starosta města.

Během dopoledne byla pro návštěvníky připravena řada ukázek. “Městská policie Liberec předvedla zadržení pachatele trestného činu s využitím služebního psa, oddělení služební kynologie Skupina speciálních kynologických činností Policie ČR zase praktickou ukázku využití služebních psů při vyhledávání drog. Praktickou ukázkou bylo hašení požáru v domácnosti, kdy naši frýdlantští dobrovolní hasiči hasili olej hořící na pánvičce. Předvedli jednak špatný a životu nebezpečný postup hašení vodou, a pak také dva správné. Pánev nejprve uhasili mokrou utěrkou přehozenou přes ní, poté využili i dostatečného množství jaru, který oheň také dokáže utlumit. Následovala ukázka hašení. Nechybělo ani vyprošťování zraněné osoby z havarovaného automobilu, kterého se ujali rovněž frýdlantští dobrovolní hasiči,” vypočítává hlavní organizátor, velitel Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant, Stanislav Socha.

Den s IZS skončil na náměstí ve Frýdlantu před jednou hodinou odpolední. „Počasí akci přálo, takže si lidé mohli ukázku techniky i práce složek IZS v klidu užít. A za to jsem rád,“ uzavřel starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest