Hasiči v Libereckém kraji zaznamenali od pátku do neděle na dvacet událostí. Likvidovali následky dopravních nehod například ve Frýdlantu, Horní Branné, Liberci, Oldřichově v Hájích či v České Lípě.

Liberečtí profesionální hasiči zasahovali v pátek po poledni (ohlášeno 12:48) u dopravní nehody osobního automobilu a autobusu MHD v ulici Hlávkova v Liberci. V autobuse v době nehody cestovalo 25 osob. Nikdo z cestujících nebyl zraněn. Řidiči osobního automobilu poskytli hasiči předlékařskou první pomoc a s lehkým zraněním ho předali do péče ZZS k dalšímu ošetření. Dopravu po nezbytně nutnou dobu řídila PČR. Hasiči provedli protipožární opatření u obou vozidel a úklid komunikace.

K vážné dopravní nehodě byli v pátek voláni profesionální hasiči z Raspenavy a dobrovolní hasiči z Frýdlantu. K nehodě dvou osobních automobilů došlo po 17. hodině na komunikaci z Frýdlantu směrem na Habartice. Hasiči museli pomocí hydraulických nůžek i rozpínáku vyprostit řidiče z jednoho automobilu, stříhali sloupky a odklápěli i střechu. Řidič z druhého vozidla utrpěl pouze lehké zranění. Komunikace byla po nezbytně nutnou dobu uzavřena, poté PČR řídila dopravu kyvadlově. Hasiči zasypali uniklé provozní kapaliny sorbentem a uklidili vozovku.

V sobotu v 15:40 hodin přijalo operační středisko HZS LK hlášení o havárii motocyklu v Oldřichově v Hájích. Na místo nehody vyjely jednotky z Raspenavy a Liberce. Motocykl se nacházel mimo vozovku a jeho řidič byl v bezvědomí. Hasiči okamžitě poskytli předlékařskou první pomoc a následně předali zraněného do rukou záchranářů. I přes rychlou reakci všech složek IZS se motorkáře nepodařilo zachránit.

Dva osobní automobily se střetly v neděli před 16:00 hodinou v Lučanech nad Nisou. Dopravní nehoda se neobešla bez zranění tří osob, kterým museli hasiči po příjezdu na místo zásahu z havarovaných vozidel pomoci. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Jablonec nad Nisou. Účastníkům nehody poskytli první předlékařskou pomoc – nasadili krční límec a zajistili tepelný komfort. Jejich kolegové z dobrovolné jednotky Jablonec nad Nisou – Paseky v místě nehody usměrňovali dopravu na komunikaci, pomáhali při úklidu a zajištění obnovení provozu. Všechny tři zraněné osoby převzala ZZS k dalšímu ošetření.

Více fotografií najdete zde.

Foto: HZS LK

Autor: por. Bc. Pavlína Bílková DiS.

Zdroj: HZS Libereckého kraj

Pin It on Pinterest