Nově i prachové částice v ovzduší měří od posledního zářijového dne meteostanice Frýdlant-Předměstí. K měření využívá duální senzor PurpleAir, což je nová generace čítačů/senzorů částic s laserem pro měření v reálném čase. Díky datům, které se každých 30 – 60 vteřin odesílají na web lze zjistit, jak kvalitní vzduch ve Frýdlantě dýcháme. 

Data, která nový senzor měří jsou PM1.0, PM2.5, PM10 (rozlišení měřených dat je od 0.3μm do 10μm). Zařízení obsahuje 2 laserové senzory PM částic (a dále teploměr, vlhkoměr, barometr). Stanice kvality vzduchu zaznamenává hodnoty každých 10 sekund a odesílá je prostřednictvím wifi sítě každých 30-60 sekund na web. Namontované senzory jsou zkalibrované výrobcem a byly testovány v laboratořích v USA. Stanice Frýdlant-Předměstí se tak stala první stanicí používající tento typ senzoru v České republice a 16. stanicí v Evropě. Po celém světě bylo k 2. 10. 2017 na 623 online stanic.

“Data o kvalitě vzduchu jsou dostupná na stránce http://pocasi-frydlant.cz/aqi.php . V úvodu si lze přečíst, co to jsou prachové částice a proč jsme je vlastně začali na stanici měřit. Zjednodušeně řečeno, zajímalo nás, jak kvalitní vzduch ve Frýdlantu dýcháme. Pod textem je k zobrazení mapová aplikace s lokalizací – Frýdlantsko. Na mapě můžete spatřit kulatou ikonu s aktuální hodnotou AQI (Air Quality Index – index kvality vzduchu). Po rozkliknutí se objeví tabulka s daty (v angličtině)  – online data, krátkodobý průměr, 30 min. průměr, 60 min. průměr, 24 hod. průměr. V tabulce se zobrazuje i aktuální hodnota množství prachových částic na 1 metr krychlový,” vysvětluje provozovatel meteostanice a stanice měření kvality vzduchu Bc. Filip Pokorný.

Více se dočtete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest