Dvojice psovodů z exotického ostrova Tchaj-wan ležícího v jihovýchodní Asii zavítala ve čtvrtek 5. října 2017 do Frýdlantu. Slavnostní přivítání v obřadní síni frýdlantské radnice bylo součástí návštěvy psovodů ve výběžku, jejich hlavním cílem pak bylo Výcvikové středisko služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích. Tchaj-wanské psovody přivítal na radnici místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. 

“Policejní psovod z oddělení kriminálního pátrání a psovod celní správy Tchaj-wanu přijeli do České republiky na třídenní celosvětovou kynologickou konferenci celních správ. Během konference je velmi upoutala prezentace práce našeho střediska a projevili zájem ho osobně navštívit. Tchaj-wan totiž uvolnil poměrně velkou finanční částku na rozvoj své služební kynologie a je zde reálná možnost, že by se tamní psovodi jezdili cvičit právě k nám do Heřmanic,” uvedl vedoucí Výcvikového střediska služební kynologie Celní správy ČR Josef Dušánek.

Otevírá se i možnost spolupráce českých kynologických instruktorů přímo na Tchaj-wanu. “Mohli by se účastnit například tamních doškolovacích kurzů, které by přímo v místě pomohly zlepšit práci tamních policejních i celních psovodů,” doplnil Josef Dušánek.

Na radnici ve Frýdlantě jsou zahraniční psovodi, spolupracující s výcvikovým střediskem v Heřmanicích, přijímáni pravidelně. “Jsme rádi, že tomu tak je. Obřadní síň radnice ve Frýdlantě je reprezentativním prostorem, který dokazuje, jak si nejen celní správa těchto zahraničních účastníků kurzů váží. Vždyť právě oni pak šíří povědomí o Frýdlantu a Frýdlantském výběžku do států tří kontinentů. A nutno podotknout, že v naprosté většině případů jde o pozitivní reference,” řekl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Výcvikové středisko služební kynologie Celní správy ČR Heřmanice vycvičilo již 115 zahraničních kynologů. Z toho 93 psovodů a 22 instruktorů. Jde o kynology, kteří pocházejí z Evropy, Asie i Jižní Ameriky, konkrétně spolupracuje středisko například s celními správami Bulharska, Lotyšska, Ruska, Peru, Izraele, Ekvádoru nebo Řecka.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest