Čtyři měsíce funguje ve Frýdlantu nové nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Cajk. Své služby nabízí mladým lidem ve věku 15 až 26 let, kteří se ocitají v obtížné životní situaci nebo hledají své místo ve společnosti. Nabízí smysluplné trávení volného času, vztahové i vzdělávací poradenství a také prostor pro realizaci vlastních nápadů. Ve čtvrtek 5. října 2017 uspořádal klub Cajk, který sídlí v Raisově ulici v budově bývalého železářství, den otevřených dveří. Zúčastnili se ho i starosta Frýdlantu Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka. 

Nízkoprahový klub Cajk provozuje Diakonie Českobratrské církve evangelické, středisko v Jablonci nad Nisou. „Návštěvníci si u nás mohou zahrát stolní fotbálek, ping-pong, stolní hry. K dispozici jim jsou knihy, časopisy, počítače. Mohou si rovněž poslechnout hudbu, zatancovat si, podívat se na film nebo si zahrát na hudební nástroje. Prostě strávit u nás smysluplně volný čas,“ říká ředitelka jablonecké diakonie Michaela Albrechtová.

Za čtyři měsíce provozu si cestu do klubu Cajk našlo téměř šest desítek klientů. “Registrovaných jich je 57, všichni ale pravidelně nedocházejí. Nicméně tu možnost mají, dveře máme pro každého zájemce otevřené každý všední den od 14.00 do 18.00 hodin,” ujišťuje vedoucí klubu Cajk ve Frýdlantu Hana Drličková. Klienti podle ní nejčastěji vyhledávají poradenské služby. “Hodně se zajímají o poradenství v oblasti mezilidských vztahů, ať už partnerských nebo mezigeneračních. Často také žádají o pomoc v oblasti vzdělávání. Pomáháme jim s přípravou do školy, zájemce doučujeme, řešíme i případnou administrativu spojenou s docházkou do školy,” dodává.

Většinu klientů tvoří chlapci.

Na vzniku a provozu nízkoprahového zařízení Cajk se podílí Město Frýdlant. “Za zařízení tohoto typu ve Frýdlantu jsem velmi rád. Tím, že se v něm registrovalo už téměř 60 klientů, dokázalo, že o službu je zájem. A jsem opravdu rád, že klub má za sebou už konkrétní výsledky a smysluplně pomáhá. Pomoc mladým lidem, kteří se často teprve hledají, může mít pro ně a pro jejich budoucnost cenu zlata,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Během dne otevřených dveří mohl sám pozorovat, jak například funguje hudební místnost, kde si mladí mohou zahrát na kytary, bicí, zazpívat do mikrofonu nebo pomocí speciálního programu nahrát a namixovat vlastní písničku. “Přeji Cajku i všem klientům, ať se všechno daří na jedničku. A těším se, jak společně příští rok zahájíme novou etapu působení klubu v nových prostorách rekonstruovaného objektu v ulici Míru naproti městskému muzeu Špitálek, ve kterém mají být právě v roce 2018 sdruženy organizace, které ve Frýdlantě poskytují sociální služby,” uzavírá starosta.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest