Dlouholetý technický ředitel Krajské nemocnice Liberec Jan Rais usedl od 1. 9. 2017 do křesla nového ředitele Nemocnice Frýdlant zdravotnické skupiny EUC.

S Krajskou nemocnicí Liberec je vaše profesní dráha spojena poměrně úzce a dlouhodobě. Proč jste se rozhodl pro změnu a přijal nabídku na vedení frýdlantské nemocnice?

Mrzí mě, že hned na první otázku musím odpovídat pomocí tisíckrát obehraného klišé: „je to výzva“. Pověst frýdlantské nemocnice byla v minulosti více než dobrá, ale za poslední roky bohužel trochu utrpěla. Nemyslím si ale, že by se kvalita poskytovaných služeb zhoršila, jen je tu velký rozpor mezi nereálnými očekáváními veřejnosti a třeba i zaměstnanců a možnostmi malé soukromé nemocnice v prostředí zdravotnictví 21. století. Frýdlantská nemocnice už nikdy nebude poskytovat medicínu na úrovni té liberecké, na to se medicína příliš specializovala, ztechnizovala, ale prostor pro malou nemocnici tu určitě je. Ve Frýdlantě nemůžeme dělat vše, co v Liberci, ale to co dělat můžeme, můžeme dělat dobře a kvalitně a navíc v prostředí, které je příjemnější, takřka rodinné. V tom může být naše síla. Za jeden ze svých stěžejních úkolů pokládám vysvětlování našich možností, narovnání vztahů s veřejností i s libereckou nemocnicí. Současně ve frýdlantském výběžku bydlím, takže mám i osobní zájem na tom, aby frýdlantská nemocnice fungovala, bez ní by se atraktivita našeho regionu výrazně snížila, navíc je tu i aspekt sociologický, existence nemocnice atrahuje do regionu inteligenci, pracovní příležitosti, zvyšuje životní úroveň… To už se dostávám hodně daleko, takže se můžu vrátit zase na začátek: „je to výzva!“

Zůstáváte ale zároveň technickým ředitelem Krajské nemocnice Liberec, a.s., jak se podařilo narovnat vztahy mezi znepřátelenými nemocnicemi?

V Liberci mám ještě spoustu nedodělané práce, a jelikož se chystá výběrové řízení na generálního ředitele liberecké nemocnice, je pravděpodobné, že si nový generální ředitel bude chtít do týmu vybrat svého člověka. Pro KNL by bylo nevýhodné, aby pozice technického ředitele zůstala zatím neobsazená nebo tam byl narychlo někdo na pár měsíců dosazen bez znalosti souvislostí. Proto jsme se se současným vedením nemocnice i zástupci vlastníků dohodli, že v pozici technického ředitele KNL zatím zůstanu. Zároveň je ale důležité, aby i frýdlantská nemocnice měla už stabilní dlouhodobé vedení, takže ani EUC již nemohla déle čekat. Díky moudrému přístupu pana hejtmana Půty i pana Blaško došlo k dohodě o mém současném působení v obou nemocnicích. Osobně v tom vidím pro obě nemocnice oboustranné výhody. f

Více se dočtete zde.

Zdroj: Medical news 

>

Pin It on Pinterest