O bezmračné slunečné sobotě 14. října 2017 proběhl v Hejnicích v rámci 15. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů 6. ročník sportovně-turistické akce Hejnicman 2017. Pořadatelé ze zapsaného spolku Jizerské aktivity Liberec ve spolupráci s Městem Hejnice zorganizovali dva závody: Žulový trojboj a Ořešník.

Ve 13 hodin byl odstartován Žulový trojboj, kdy odvážní závodníci, dvě ženy a tři muži, vstoupili u mostu pod restaurací Dělnický dům do koryta Smědé, vodou museli projít celých 700 m. Další disciplína, tzv. Polárník, je čekala na náměstí, při níž museli nazout lyže a se zápřahem pneumatiky oběhnout jeden okruh zelené plochy, a pak je již čekalo vyrazit na vrchol Ořešníku a vrátit se přes dvě kontroly do cíle.

Vítězem Žulového trojboje se stal Martin Baier (41) z Turnova v čase 46,55 min. (svůj dosavadní rekord závodu 44,19 tedy nepřekonal). Na druhé pozici skončil Lukáš Kupec, jehož výsledný čas byl 59,55 a na třetím místě se umístil Tomáš Jindra (46) z Bílého Potoka za 1:09,35. Z žen byla rychlejší Lenka Sršňová (35) z Hejnic, trojboj zvládla za 1:34,32, jen o 16 sekund za ní přiběhla hejnická závodnice Monika Vladárová (44) v čase 1:34,48.

Ve 14 hodin byl společným startem odstartován hlavní závod – Ořešník. Osmnáctičlenné závodní pole tvořilo 6 žen, 11 mužů a 1 mladík, kteří s povinnou zátěží v batozích (ženy 7,5 kg, muži 15 kg, chlapci 10 kg) vyrazili po červené značce na vrchol Ořešníku. Trať měří celkem 6 km v horském terénu.

Jako první se vrátil a letošním Hejnicmanem 2017 se stal Martin Baier (41) z Turnova, který výběh a sestup zvládl za 48,40 (traťový rekord drží Zuzana Kocumová časem 41,33). O jeho skvělé fyzické kondici svědčí fakt, že po vítězství v Žulovém trojboji se po čtvrthodinovém odpočinku vydal i na Ořešník. Na druhém místě skončil Marek Plášil (29) z Frýdlantu v čase 55,45 a třetí místo obsadil Daniel Mareš (34) z Liteně za 1:01,30. Mezi oba posledně jmenované závodníky se ještě vklínil Matěj Hnik (17) z Hejnic, který svým výkonem 56,03 zvítězil v kategorii chlapců do 18 let.

V ženské kategorii doběhly stejným časem 1:02,44, tedy na 1. a 2. místě Pavlína Hloušková a Simona Macková. Obě závodnice se Hejnicmana zúčastňuji pravidelně a také pravidelně dobíhají společně. Jako třetí v pořadí doběhla Martina Kodatová (42) z Bílého Potoka a její čas měl hodnotu 1:07,17. (Ostatní výsledky Hejnicmana 2017 budou zveřejněny později.)

Do statistiky Hejnicmana 2017 je třeba zaznamenat, že nejmladším účastníkem byl sedmnáctiletý Matěj Hnik a nejstarším šestaosmdesátiletý Ivan Podroužek z Hejnic.

Všichni závodníci se v obou závodech vydali ze všech svých sil a k jejich obnově posloužilo malé občerstvení, které věnovalo pekařství Malinský. Na památku si také všichni odnesli účastnické listy a diplomy vytvořené grafikem Petrem Bímou z Pekla. Zdravotní zajištění i tentokrát zajištovali členové Horské služby, kteří se naštěstí opět obešli bez práce.

Vyhlášení výsledků proběhlo v 18 hodin v hejnickém kině před projekcí festivalových outdoorových filmů. Nejlepší závodníci byli odměněni věcnými cenami, které předávali hlavní pořadatelé Pavel D. Vinklát a Martin Ježek. Poděkování patří podporovatelům a sponzorům akce: Město Hejnice, chata Hubertka, Uzenářství a řeznictví Klouček Raspenava, nakladatelství Knihy 555 Liberec, Kateřina Zemanová – U Tetřeva Ferdinandov, pekařství Malinský, portál Freedlantsko.eu a Reklama-frydlant.cz.

Další, 7. ročník Hejnicmana 2018 plánují pořadatelé uspořádat opět druhou říjnovou sobotu – 13. října 2018. Přihlašte se i vy, není důležité vyhrát, ale umět překonat sám sebe.

Pavel D. Vinklát, ředitel závodu

Kompletní fotogalerie zde: https://flic.kr/s/aHsm6WWA2Q

Fotografie Petr Bíma

Pin It on Pinterest