KRAJ / LIBEREC – Kriminalisté upozorňují na problematiku zabezpečení vozidel systémem inteligentního klíče 

Jednou z mnoha strategií výrobců automobilů je bezesporu cílit na skupinu možných kupujících výrobou vozů poskytujících svým novým majitelům pohodlí. Prvkem, který je čím dál více v oblibě je i tzv. bezklíčové uzamykání.  Tento systém umožňuje řidiči otevírání vozu letmým dotykem kliky a spuštění motoru pouhým stisknutím knoflíku. Vše při absenci běžného klíčku. Řidič tak má přístup do vozu, aniž by ztrácel čas hledáním klíče po kapsách a taškách. Jak je zřejmé, tento bezpečnostní prvek vozidel pracuje na bázi přenosu signálu. Problém však je, že na takto vybavená vozidla se začali soustředit také zloději.

Jen od ledna do října roku 2017 evidují policisté v okrese Liberec 18 krádeží moderních vozidel, která byla vybavena právě bezklíčovým systémem, přičemž v průběhu celého roku 2016 bylo v okrese Liberec odcizeno pouze jedno takovéto vozidlo. Ze statistik je tedy patrné, že odcizit tímto systémem vybavený automobil, není pro zloděje nic složitého. V jednom případě se policistům podařilo pachatele ve vozidle zadržet, přičemž byl v průběhu trestního řízení obviněn. Zároveň je nutné podotknout, že z celkového počtu takovýchto vozů bylo vyhledány a zajištěny v katastrálním území Libereckého kraje pouze tři.

Liberečtí kriminalisté proto apelují na majitele těchto vozů, ale i motocyklů. Poraďte se s výrobcem nebo prodejcem svého „plechového miláčka“, jak s tímto systémem bezpečně a vhodně nakládat. Jak nenahrávat zlodějům špatnou či nevhodnou manipulací s ním. Informujte se, jak případně zvýšit zabezpečení vozidla novými zabezpečovacími prvky nebo doplňky. Existuje již několik variant, které zneužití bezklíčového systému zabrání nebo výrazně ztíží jeho zdolání, přičemž funkce bezklíčového systému zůstane zachována.

Z policejní praxe vyplývá, že kromě toho, že zloději musí pracovat ve dvojici, trápí řidiče, tzv. kurýra, takového vozidla, vlastně jediná věc. Jakmile motor mimo dosah signálu klíčku zhasne (třeba dojde palivo), automobil už bez další úpravy znovu nenastartuje. V takovém případě ale není zloděj nijak zvlášť nápadný, pokud vůz někde odstaví. Ukradené vozidlo totiž vypadá naprosto běžně. Nejsou na něm viditelná žádná mechanická poškození.

27. 10. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest