Od srpna letošního roku využívá Frýdlant takzvané Veřejné služby. Jde o práci lidí, kteří jsou již déle než půl roku bez zaměstnání a pobírají dávky v nouzi. Veřejnou službu formálně zaštiťuje Úřad práce, služeb vykonavatelů ale využívají převážně obce a města nebo například neziskové organizace. Frýdlant se k veřejné službě přihlásil hned v počátku, od srpna k ní ve městě nastupuje k odpracování dvaceti nebo třiceti hodin měsíčně 20 lidí. „S jejich prací jsme spokojeni jak my, tak obyvatelé města. Při úklidu chodníků, veřejných prostranství nebo listí je tahle pomoc znát,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Veřejná služba v současné podobě začala v České republice platit 1. února 2017. Týká se lidí, kteří jsou bez práce déle než 6 měsíců a pobírají dávky v nouzi. Ty se nově vypočítávají ne z životního minima, které bylo 3410 korun, ale z existenčního minima, které dosahuje 2200 korun. Lidé bez práce však mají možnost si původní výši dávek zachovat a to právě odpracováním dvaceti hodin měsíčně v rámci veřejné služby. V případě, že odpracují 30 hodin měsíčně, se jim ještě o 605 korun navýší.

Opatření zavedené v únoru se prvních lidí dotklo právě v srpnu, tedy poté, co byli půl roku na dávkách bez práce.

„Pro Frýdlant pracují lidé v rámci veřejné služby převážně na údržbě zeleně nebo veřejných prostranství. V létě například čistili zarostlé chodníky, uklízeli město, teď na podzim většinou uklízejí listí. O jejich pomoc požádaly třeba školky, jejichž zahrady bývají rozlehlé a plné listnatých stromů,“ popsal místostarosta Frýdlantu.

Veřejnou službu zavedl stát už v roce 2012 jako povinnou, později byla ale Ústavním soudem zrušena. V současné době jde o službu dobrovolnou, kterou dlouhodobě nezaměstnaný může odmítnout. V takovém případě postupují úřady práce při posouzení jednotlivých případů individuálně s ohledem například na účast v rekvalifikačních kurzech nebo aktivitu uchazečů. „Město by se případnému navýšení počtu zájemců o veřejnou službu nebránilo, práci bychom pro ně určitě našli. Vítáme každou možnost, jak lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, znovu zaktivizovat a obnovit v nich pracovní návyky,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest