O další polské partnery se rozšiřuje spolupráce hasičských sborů Frýdlantska a polských hasičských sborů. Nově budou součástí společných aktivit v rámci projektu také dobrovolní hasiči z polského Zawidowa, Sulikowa a ze Sieniawky. Spolupracovat budou v rámci projektu s polským městem Piensk a českými sbory dobrovolných hasičů z Frýdlantu, Dětřichova, Kunratic a Heřmanic. Navázat chtějí na letošní spolupráci těchto pěti obcí, během které například proběhla dvě víkendová hasičská cvičení v terénu. V těch by české i polské jednotky chtěly pokračovat i v příštím roce.

“První jednání partnerů s novými zájemci o spolupráci proběhlo v pátek 24. listopadu 2017 v hasičské zbrojnici ve Frýdlantu. Všichni jsme se shodli na tom, že o rozšíření partnerství a dlouhodobou spolupráci mezi jednotlivými sbory na obou stranách hranice máme zájem. Předběžně jsme si také vytyčili cíle, kterých chceme dosáhnout,” uvedl za frýdlantského partnera, Jednotku sboru dobrovolných hasičů (JSDH) Frýdlant, Petr Celba.

Na prvním jednání byly také určeny termíny mezinárodních hasičských cvičení, která by měla v rámci spolupráce v příštím roce proběhnout. “Dvě máme už za sebou a jsem přesvědčen, že byla přínosná. V dubnu jsme cvičili vyhledávání pohřešovaných osob v terénu v okolí Heřmanic, v říjnu pak v polském Piensku dálkovou dopravu vody a zásah při požáru lesa. V příštím roce chceme v mezinárodních cvičeních pokračovat. Už teď je naplánováno, že jedno proběhne v dubnu v Dětřichově a bude se týkat evakuace osob z výškové budovy,” doplnil Petr Celba.

Polské i české sbory chtějí získat finance na cvičení a další aktivity z Euroregionu Nisa, podobně jako se to podařilo v tomto roce, kdy díky financím z projektu vznikl i speciální hasičský česko-polský slovníček.

“Vzájemná cvičení českých a polských hasičů jsou pro obyvatele obou stran hranice důležitá. Navzájem poznáváme svou techniku, možnosti a koordinujeme postupy v případě jednotlivých událostí. Počasí v poslední době ukazuje, co všechno umí a je dobré být připraven pomoci lidem bez ohledu na to, kudy vede hranice. Vzájemná provázanost nám v efektivním a rychlém zásahu i přes hranici může jedině pomoci,” dodává Petr Celba.

Příští setkání projektových partnerů proběhne 14. prosince 2017 v polském Piensku.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest