Čilý ruch probíhal od léta na Křížovém vrchu ve Frýdlantu. Dělníci, restaurátoři i odborníci na ošetřování stromů, tam pracovali na obnově křížové cesty, která vznikla s největší pravděpodobností po třicetileté válce v 17. století. V posledních desetiletích byla ale téměř zapomenuta, jednotlivá zastavení byla poškozena, malované obrázky z nich dávno zmizely a vrch pokryly náletové dřeviny. Díky česko-německému projektu Paměť v krajině Trojzemí se podařilo křížovou cestu obnovit a prostředí Křížového vrchu upravit. Dnes je novým zajímavým turistickým cílem Frýdlantu.

„Projekt na obnovu křížové cesty zahrnoval kompletní restaurování všech 14 zastavení křížové cesty, uměle vytvořené skalní jeskyně apoštolů Petra a Jana a také kamenné niky, která nahrazuje studánku a do které je sváděna srážková voda ze srázu. Obrázky, připomínající poslední cestu Kristovu, jsou smaltované a osazeny na jednotlivá zastavení budou v průběhu prosince. Jsou trochu odlišné od klasických výjevů na křížových cestách, ale věříme, že se návštěvníkům budou líbit,“ říká vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová.

Vedle restaurátorských prací bylo nutné upravit i okolí křížové cesty. V době, kdy vznikala, byl vrch téměř holý, v současné době je ale zalesněný a bylo tedy nutné například odstranit náletové dřeviny. Úpravy se dočkala i stezka, kterou jsou návštěvníci křížové cesty vedeni. Ta původní byla téměř neznatelná, dnes turisté procházejí po zřetelně ohraničené a pohodlné zpevněné cestě.
Součástí křížové cesty jsou tři nové vyhlídky. Dvě nabízejí nevšední pohled na hrad a zámek Frýdlant, třetí pak na město.

Oficiální otevření křížové cesty je naplánováno na 12. květen příštího roku za účasti biskupa Litoměřického, Mons. Mgr. Jana Baxanta.

Celkem přišla obnova křížové cesty na Křížovém vrchu na 3 miliony a 200 tisíc korun, financována byla z projektu „Paměť v krajině Trojzemí“.

Pro Frýdlant je obnova křížové cesty dalším splaceným dluhem minulosti, ve které se na takovéto památky nepamatovalo. „V minulosti byly podobné věci devastovány a ponechávány svému osudu. My to dnes měníme. Daří se to na hřbitově, rekonstrukcí prošel Špitálek, Simonův betlém, nové je náměstí, na které se vrátila socha Albrechta z Valdštejna,“ podotýká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Na Křížovém vrchu mohou navíc turisté i místní nově navštívit i Lesní naučnou stezku. Ta byla dokončena v listopadu a vznikla díky česko-polskému projektu. Obě cesty na sebe v jednom místě Křížového vrchu navazují a společně tvoří z Křížového vrchu turisticky atraktivní místo s návazností na další objekty v takzvaném Podzámčí, jako je například Zámecký pivovar Frýdlant.

Projekt „Paměť v krajině Trojzemí“ č. 100 260 207 je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (85%) v rámci Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014 – 2020, ze státního rozpočtu ČR (5%) a soukromých zdrojů (10%).

Zdroj: Město Frýdlant

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest