Ve čtvrtek 7. prosince 2017 se v kulturním centru STEINHAUS v německém Bautzenu uskutečnilo slavnostní předávání Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2017, kterého se zúčastnil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Jednalo se o devátý ročník soutěže, jejímž cílem je veřejné uznání za příkladnou mezinárodní spolupráci na území Euroregionu, tedy v oblasti příhraničí Německa, Polska a České republiky. Mezi oceněnými byli i představitelé Libereckého kraje.

Zástupci Německa, Polska a České republiky soutěžili v kategoriích nejhodnotnější přeshraniční partnerství a nejlepší studentské práce. Porota též ocenila i tři významné osobnosti pohraničí. „Mezi oceněnými za příkladnou mezinárodní spolupráci byli opět lidé ze všech tří sousedících oblastí Německa, Polska a České republiky. Jen těžko bych hledal lepší důkaz toho, jak moc je přeshraniční spolupráce prospěšná a obohacující. Jsem rád, že už nám v ní nebrání žádné hranice,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který předával ceny v jednotlivých kategoriích.

Za Liberecký kraj získali uznání dobrovolní hasiči z Raspenavy, Krajská vědecká knihovna v Liberci, Mateřská škola v ulici Lovecká z Jablonce nad Nisou, Základní škola Varnsdorf, TJ LIAZ Jablonec, Město Raspenava, Správa CHKO Jizerské hory a za jednotlivce i Jiří Hauzer, starosta města Osečná, a Ondřej Moš, student Technické univerzity v Liberci.

Ve zmíněných kategoriích získala za českou stranu prvenství Krajská vědecká knihovna v Liberci díky svému více než desetiletému partnerství a aktivitám se žitavskou knihovnou Christiana Weise, vzdělávací společností KuWeit a vzdělávacím střediskem v Jelení Hoře.

Druhé místo v soutěži si odneslo město Raspenava za přeshraniční partnerství hasičů a samosprávy společně s městy Bischoswerda a Gryfów Śląski. Dále pak Mateřská škola Jablonec nad Nisou v ulici Lovecká s Integrovaným dětským zařízením Knirpsenland za příkladnou spolupráci s dětmi.

Bronzového úspěchu dosáhla Základní škola Varnsdorf, náměstí E. Beneše, společně se školou Oberland v Ebersbach-Neugersdorfu za přeshraniční žákovské projekty.

Cenu pro osobnost s významným přínosem pro přeshraniční partnerství získal dlouholetý starosta města Osečná Jiří Hauzer. Za polskou stranu si ocenění odnesl starosta města Ježów Sudecki Edward Dudek a za německou stranu organizátor mezinárodních hudebních akcí Gottfried Huth z Jonsdorfu.

Studentskou cenu Akademického střediska vysokých škol v Euroregionu Nisa z české strany získal Ing. Ondřej Moš z Technické univerzity Liberec za svoji doktorandskou práci s názvem „Společenská odpovědnost rodinných firem v České republice“.

Filip Trdla
odborný zaměstnanec vztahů k veřejnosti
Liberecký kraj

Zdroj: Liberecký kraj

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest