V pátek 8. prosince 2017 získala Celní správa České republiky dvě další kvalifikované čtyřnohé posily. Tentokrát to jsou psí specialisté na vyhledávání bankovek. Fenka Buggy a pes Leo, oba belgičtí ovčáci, se svými psovody úspěšně zvládli náročný tříměsíční výcvik, který proběhl v kynologickém středisku Celní správy ČR v Heřmanicích u Frýdlantu. Nyní oba psy čeká zhruba osmiletá služební kariéra na mezinárodních letištích v Praze a v Brně.

Zakoupení a výcvik těchto dvou služebních psů byl financován Fondem pro vnitřní bezpečnost Evropské unie v rámci projektu Výcvik služebních psů, jehož cílem je zefektivnit úroveň ochrany vnějších hranic ČR v oblasti nelegální přepravy finanční hotovosti.

Buggy a Leo nejsou ovšem prvními psy této kategorie tzv. speciálních pachových prací, kterých Celní správa ČR využívá jako velmi výkonného nástroje v oblasti odhalování případů nelegální přepravy finančních prostředků, jež většinou pocházejí z černých obchodů (např. z prodeje drog či nelegálního hazardu). Mezi 64 služebními psy jich je u Celní správy k dnešnímu dni v této kategorii celkem pět a od roku 2013, kdy byl na vyhledávání bankovek vycvičen první pes, došlo již k velkému množství záchytů pašovaných bankovek. Nejčastěji na Letišti Václava Havla v Praze, ale také například v rámci domovních prohlídek, prováděných celnickými psovody ve spolupráci s Policií ČR. Při jedné z nich se povedlo pomocí služební feny objevit nelegálně drženou hotovost ve výši 2,5 miliónu korun. Čtyřnohých specialistů na bankovky Celní správy České republiky dále využívají i ostatní ozbrojené sbory.

Důvodem k nasazování služebních psů na vyhledávání bankovek zejména na mezinárodních letištích je kontrola cestujících a zavazadel v rámci vývozu i dovozu nadlimitního množství finančních prostředků, tzn. částky vyšší než 10 000 eur na osobu v jednom roce.

Psích specialistů na vyhledávání bankovek, kteří byli vycvičeni v severočeských Heřmanicích, byste však po celém světě našli mnohem více. Protože Výcvikové zařízení služební kynologie Celní správy ČR funguje současně i jako kynologické výcvikové středisko Světové celní organizace (WCO), poskytuje tato škola také kynologický výcvik pro psovody a služební psy ze zahraničí. Právě o kategorii vyhledávání bankovek je mezi celními kynology z ciziny enormní zájem a v posledních několika letech tak v Heřmanicích vycvičili celní služební psy z Ruska, Izraele, Řecka či Peru.

Jak takový výcvik psů na vyhledávání bankovek probíhá? „Ve výcviku postupujeme v podstatě stejně u všech kategorií, ať jsou to drogy, tabák, zbraně, či právě bankovky,“ uvedl instruktor výcvikového střediska Celní správy Martin Kobrč, který měl kurz na vyhledávání bankovek na starosti. „Využíváme výcvikové metody založené na tzv. operantním podmiňování, což je proces učení, kdy se pes učí spojovat svoje chování s následky tohoto chování; odměňované chování se objevuje častěji, zatímco neodměňované chování se objevuje méně často. V praxi to znamená, že psa postupně a nenásilně vedeme k tomu, aby sám přišel na to, že se vyplatí soustředit se na zájmový pach, v našem případě bankovky. A vyplatí se mu to proto, že za to dostane odměnu, o kterou hodně stojí – pamlsek nebo třeba míček či pešek.“

Právě tato moderní metodika je jedním z důvodů, proč pro výcvik služebních psů volí velká řada zahraničních celních správ právě kynologické středisko Celní správy ČR. Pryč jsou totiž doby, kdy byl výcvik založen na dominanci psovoda či nátlaku na psa. Pomocí výše popsané metody, která je založená na pozitivní motivaci psa, pes vlastně pracuje sám a na základě vlastní vůle, není k tomu nucen ničím jiným než svou touhou po příjemné odměně. I sám způsob označování nalezeného pachu, který se psi musí naučit, je velmi nenásilný. „Zatímco dříve byli psi cvičeni k tzv. aktivnímu značení, tzn. škrábání či kousání, dnes již psy učíme značit nalezenou komoditu tzv. pasivním způsobem. U kategorie vyhledávání bankovek na osobách je to vlastně v dnešní době jediný možný způsob, pes totiž označí nález pouhým zastavením či  tzv. zamrznutím v určité poloze v místě nálezu. Celní kontrola s využitím služebního psa tak cestující nijak neomezuje či neohrožuje,“ vysvětluje instruktor. Protože součástí tříměsíčního výcviku psa jsou také základy poslušnosti, jsou služební psi na vyhledávání pachů zájmových komodit současně také velmi dobře ovladatelní, a proto z jejich strany nehrozí vůbec žádné nebezpečí.

Jak je vlastně možné, že pes bankovky najde? „Veškerý výcvik psů na pachové speciální práce je založen na jejich vynikajícím čichu. U bankovek je to právě pach barev, který jsou psi schopni detekovat. Protože na celém světě mají licenci na tato speciální barviva pouze dvě firmy, není pro nás složité tento pach psům vtisknout a v podstatě nezáleží, jakou měnu pro výcvik využíváme,“ říká vedoucího výcvikového střediska Celní správy ČR Josef Dušánek. Na vysvětlenou uvádí, že veškeré bankovky využívané v Heřmanickém středisku jsou sice pravé, ale znehodnocené děrováním, takže pro případné zloděje nemají hodnotu, i když pro účely výcviku jsou nedocenitelné.

Martina Strnadová

Zdroj: Město Frýdlant

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest