V rámci aktualizace Regionální surovinové politiky Libereckého kraje probíhají terénní šetření ve vybraných dolech a ložiscích na území kraje. Součástí dokumentu bude i kapitola týkající se významných zahraničních ložisek v nejbližším okolí našeho regionu. Proto se tuto středu uskutečnila návštěva dolu Turów v blízkosti polské obce Bogatynia.

Návštěvy se zúčastnili zástupci Libereckého kraje  Ing. Radka Loučková Kotasová, radní rezortu hospodářské a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování a Jiří Löffelmann radní pro rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova, dále zástupci Krajského úřadu Libereckého kraje, zástupci České geologické služby jakožto zpracovatele dokumentu a zástupci ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu.

Na programu návštěvy bylo na úvod naplánováno setkání s představiteli dolu a krátké úvodní seznámení  s minulostí, současným stavem a budoucím vývojem těžby v dole Turów. Setkání bylo zakončeno diskusí nad problematikou plánovaného rozšiřování těžby a jeho vlivem na území Libereckého kraje. Poté následovala terénní exkurze přímo do dolu, kde byly účastníkům ukázány technologie těžby a další příslušná opatření.

Výsledkem návštěvy bylo kromě zjištění potřebných informací pro aktualizaci Regionální surovinové politiky i navázání kontaktů s polskou stranou pro možnou budoucí spolupráci.

Mgr. Zuzana Šiftová
zuzana.siftova@kraj-lbc.cz
485 226 309

Zdroj: Liberecký kraj

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest