Výtvarná soutěž pro žáky mateřských a základní škol vyvrcholila 15. prosince 2017 slavnostním vyhlášením vítězů, které proběhlo v liberecké kavárně Pošta. Ve vitrínách těchto prostor si mohou kolemjdoucí prohlédnout do konce letošního roku nejen vítězné soutěžní příspěvky. Poté se výstava přestěhuje do OC Fórum, kde budou výtvarná díla žáků k vidění do 4. února 2018.

Výtvarná soutěž pod hlavičkou projektu „Markéty dopravní výchova“ byla vyhlášena v tomto roce již podruhé. Hlavním nositelem projektu je Tým silniční bezpečnosti, se kterým vedle celé řady partnerů spolupracují i Liberecký kraj a Krajské ředitelství PČR Libereckého kraje. Tématem podzimního kola soutěže byla viditelnost všech účastníků silničního provozu.

Soutěž probíhala ve třech kategoriích – mateřské školy, první a druhý stupeň základních škol. Žáci mohli posílat své obrázky do 30. listopadu. Do soutěže bylo zasláno bezmála 300 výtvarných děl. Odborná porota byla složena ze zástupců Týmu silniční bezpečnosti, Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje (Vlasta Suchánková), Libereckého kraje (Michal Mochal) a ZUŠ Liberec (učitel výtvarné výchovy a současně ilustrátor Markétiny dopravní výchovy Ondřej Mašek). V každé kategorii bylo vybráno pět výherců. Porota se dále rozhodla udělit dvě zvláštní ceny za kolektivní práci.

Slavnostní vyhlášení vítězů a předání hodnotných cen proběhlo v pátek 15. prosince 2017 v liberecké kavárně Pošta. Hodnotné ceny žákům mateřských a základních škol předal Marek Pieter, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek, společně s Vlastou Suchánkovou, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje, a metodikem dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti Markétou Novotnou. „Bezpečnosti dětí v silničním provozu věnuje náš kraj dlouhodobě zvýšenou pozornost. Výtvarná soutěž je vždy populární aktivita našeho komplexního programu ke zvýšení připravenosti školáků i předškoláků bezpečně se pohybovat na silnicích,“ uvedl Marek Pieter. Na bezpečí našich nejmenších na silnicích dbají i policisté. „Byla jsem mile překvapena, kolik škol i dětí se přihlásilo do soutěže. Mnohé kresby byly velmi zdařilé a originální. Je vidět, že se děti opravdu zajímají o to, co se děje kolem nich na silnicích,“ řekla Vlasta Suchánková.

Tým silniční bezpečnosti se po řadu let zaměřuje i na předávání znalostí a dovedností dětem v mateřských i základních školách, aby byly v silničním provozu v maximálním bezpečí. Jen v letošním roce v rámci Dnů s dopravní výchovou, jež proběhly díky podpoře Libereckého kraje, města Česká Lípa, Nadace ČEZ a zaměstnaneckým sbírkám společnosti ŠKODA AUTO, navštívil 47 mateřských a 53 základních škol. „Dopravní výchova není jen o memorování pravidel silničního provozu, lze ji zařadit ve výuce do jakéhokoli vzdělávacího předmětu. Ne na každé škole se tak bohužel děje, proto se snažíme motivovat i samotné pedagogy k aplikaci dopravní výchovy například formou výtvarných soutěží. Navíc co je víc bezprostřední a jasné než dětské vyjádření. Již dnes se těším na podobné akce, které máme v plánu v následujícím roce,“ uzavírá metodik dopravní výchovy Markéta Novotná.

Ceny do soutěže věnovali: McPen, OC FÓRUM, KŘPLK, KÚLK, TSB

Markéty dopravní výchova

I. kategorie II. kategorie III. kategorie
1. místo MŠ Kamarád, Liberec ZŠ Orlí, Liberec ZŠ Sokolovská, Liberec
Matěj Mižička a Eliáš Peřt Daniel Tvrdek Elena Věchtová
2. místo MŠ Dolní Řasnice ZŠ Dlouhý Most ZŠ Sokolovská, Liberec
Vanessa Třešnáková a Otakar Kafka Václav Poek Kristýna Puchýřová
3. místo MŠ Pastelka, Jablonec nad Nisou ZŠ Barvířská, Liberec ZŠ Sokolovská, Liberec
Michaela Toušová, Natálie Vikerová Adéla Šimůnková Kája Minaříková
4. místo MŠ Kamarád, Liberec ZŠ Liberecká, Jablonec nad Nisou ZŠ Sokolovská, Liberec
Gabriela Škvrnová Julie Klápšťová Miloš Soběslav
5. místo MŠ Beruška, Liberec ZŠ Ještědská, Liberec ZŠ Sokolovská, Liberec
Filip Buchholz Veronika Kubečková, Natálie Emma Dostálková Jiří Macháček
Zvláštní cena: MŠ Preciosa – kolektiv Zvláštní cena: ZŠ Orlí – Golova – kolektiv 5. třída

 

Bližší informace podá:

Mgr. Markéta Novotná
Metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti
Bezpečně na silnicích o.p.s.
+ 420 777 742 077
marketa.novotna@tymbezpecnosti.cz

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
Vedoucí oddělení tisku a prevence
Krajské ředitelství policie Libereckého kraje
+ 420 724 189 071
vlasta.suchankova@pcr.cz

Mgr. Andrea Fulková
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
485226332 / 739541549

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest