Mateřská škola z Jiráskovy ulice zve v úterý 13. února 2018 všechny děti i dospělé k účasti na masopustním průvodu masek městem Frýdlant. Průvod vyjde v 9.30 hodin od ZŠ v Husově ulici a vydá se směrem na náměstí T. G. Masaryka před radnici. Tady v 9.45 hodin propukne masopustní rej masek. „Přijďte se na nás podívat, zazpívat si s námi a samozřejmě také ochutnat masopustní dobroty. Pokud máte chuť a nápad, vystrojte své děti i sebe staročeskými kostýmy a přidejte se k nám,“ zvou děti i učitelky z pořádající mateřské školy.

„Tradice masopustního průvodu byla ve Frýdlantu obnovena v roce 2003 a to na mateřské škole v Komenského ulici. Postupně byly k této akci přizvány i ostatní zdejší mateřské školy a po uzavření MŠ Komenského jsme se rozhodli této pěkné a veselé akce ujmout a pokračovat v ní. Letos naše školka v Jiráskově ulici přizvala opět k masopustnímu reji všechny frýdlantské mateřské školy, první stupeň ZŠ Bělíkova a Základní školu speciální Frýdlant. Také jsme pozvali k účasti děti z okolních mateřských škol – MŠ Zvoneček z Hejnic a MŠ Nové Město pod Smrkem. Také se už s dětmi těšíme, jaké překvapení pro nás tentokrát připraví starosta Frýdlantu,” říká vedoucí učitelka MŠ Jiráskova Jana Burgrová.

Úsilím organizátorů je tradici masopustu udržet a připomenout ji těm, kteří si ji pamatují z mladých let. „Budeme rádi, když se k nám připojí co nejvíce milovníků starých tradic a když se tímto zpestří život dětí i obyvatel v našem městě,“ dodává.

A jak probíhají přípravy na masopustní veselí přímo v pořádající školce? “Vyprávíme si o časech našich dědečků a babiček, připomínáme si stará řemesla. Jeden den jsou z nás ševci a vyrábíme papírové boty nebo švadlenky a přišíváme knoflíky, pak pekaři a pečeme housky, které si děti hrdě nesou domů a nebo hrnčíři a z modelíny vyrábíme hrnky. A přitom zpíváme lidové písničky „ Kalamajka, Poštovský panáček, Až já budu velká, Cibuláři, Pekla vdolky, Já husárek, Pekař, peče, Masopust a další. Také hrajeme hry „ Na kominíky, Na metaře, Na ševce. A pak už si děti vybírají masky ve kterých půjdou v masopustním průvodu. Holčičky budou za selky, kluci za kominíky, za kováře, za muzikanty, za řezníka, za medvěda ale největší dračka je o husara a kostlivce. A tu bude v úterý Masopust, převlékneme se po svačině do kostýmů a z vesela, s písničkami a s košíky plnými koláčků a perníčků pro kolemjdoucí, vyrazíme do masopustního průvodu. Moc se těšíme,” dodává Jana Burgrová.

Masopust držíme, nic se nevadíme pospolu.
Proč bychom se hádali, když jsme se tak shledali po znovu.

Změna vyhrazena při nepříznivém počasí.

Zdroj: Město Frýdlant

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest