Město Frýdlant bude nadále jednat s Nemocnicí Frýdlant s.r.o. o dodatku číslo 17, přílohy 2 nájemní smlouvy, jehož součástí má být definice požadovaného a garantovaného rozsahu zdravotnických služeb na Frýdlantsku, poskytovaných Nemocnicí Frýdlant s.r.o. To je závěr pátého bodu zastupitelstva města Frýdlant, ve kterém se situací kolem frýdlantské nemocnice zabývalo. 

V návrhu usnesení zastupitelstva, které proběhlo ve středu 21. února 2018, byl původně mimo jiné návrh na odstoupení od nájemní smlouvy mezi městem Frýdlant a nemocnicí Frýdlant. Tento bod byl ale v samém začátku projednávání bodu 5 stažen. Zastupitelstvo tím reagovalo na novou informaci, že město Frýdlant nemá v současné době alternativu poskytování zdravotní péče v případě, že by k vypovězení smlouvy frýdlantské nemocnici došlo. Krajská nemocnice Liberec, a.s. (KNL) na sebe zodpovědnost vzhledem k nedostatku lékařů nemůže sama přijmout (vyjádření KNL níže).

Město Frýdlant bude proto dál hledat spolu s Nemocnicí Frýdlant s.r.o. shodu na dodatku č. 17, přílohy 2 nájemní smlouvy a jednat bude i o dalších aspektech této vzájemné smlouvy. Jednání budou probíhat na dvou úrovních. Na úrovni právníků, kteří budou řešit technické záležitosti smlouvy a pak bude pracovat a jednat také nově ustanovená Komise Rady města Frýdlant pro řešení zdravotní obslužnosti ORP III. Frýdlant, jejímž cílem je přesně vymezit rozsah a zajištění potřebné akutní lůžkové a ambulantní péče včetně komplementárních služeb, které jsou v regionu Frýdlantského výběžku potřeba a které je schopná Nemocnice Frýdlant s.r.o. garantovat. Najít má také shodu v požadovaném a akceptovatelném rozsahu lékařské pohotovostní služby ve Frýdlantu. Členy komise jsou zástupci města Frýdlant, Nemocnice Frýdlant s.r.o, Libereckého kraje, praktických lékařů regionu, Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, p. o., Dobrovolného svazku obcí Mikroregionu Frýdlantsko a Krajské nemocnice Liberec, a.s. Výsledek jednání této komise bude podkladem k další diskusi zastupitelů pravděpodobně už na příštím, tedy dubnovém, řádném jednání zastupitelstva města Frýdlant.

Prohlášení vedení KNL k aktuální situaci ve frýdlantské nemocnici

Vedení Krajské nemocnice Liberec, a.s. potvrzuje, že oficiálně a s veškerou vážností vyjednávalo o budoucnosti poskytování zdravotnické péče ve Frýdlantském výběžku s vedením města Frýdlant i dalšími zástupci veřejné správy. KNL jasně deklarovala, že je připravena po ukončení smluvního vztahu mezi EUC, resp. Nemocnicí Frýdlant s.r.o. a městem Frýdlant garantovat takový rozsah zdravotní péče, který bude skutečně bezpečný a bude v souladu s vysokými standardy kvality KNL, která byla v minulosti dvakrát akreditována ze strany SAK.

Své zapojení KNL podmiňovala spoluprací se Zdravotnickou záchrannou službou LK a také praktickými lékaři z regionu, s nimiž chtěla zajistit 24 hodinovou zdravotní péči, tzv. LSPP+.

Na této spolupráci se však nedohodla ani se ZZSLK, ani s praktickými lékaři z regionu.

KNL, a.s. se aktivně účastní diskuse o zajištění zdravotní péče ve Frýdlantu v rámci pracovní skupiny, vytvořené na základě popudu starosty a místostarosty města Frýdlant Dana Ramzera, resp. Jiřího Stodůlky.

Vzhledem ke změněné situaci poté, co ZZSLK a praktičtí lékaři odmítli spolupráci na projektu LSPP+ je KNL připravena aktivně se účastnit na další činnosti pracovní skupiny, kterou tímto vyzývá k diskusi o přesném určením rozsahu a způsobu zajištění zdravotní péče ve Frýdlantské nemocnici, tedy zejména jejím personálním zajištění, garanci kvality péče a standardu bezpečnosti.

KNL vnímá pozitivně tlak frýdlantského místostarosty Jiřího Stodůlky k zajištění péče ve Frýdlantském výběžku.  Pro Krajskou nemocnici Liberec, a.s. byl, je a vždy bude pacient na prvním místě. Proto se do rozhovorů zapojila a proto v případě žádosti o pomoc udělá maximum pro zajištění dostupnosti základní zdravotní péče pro tamní obyvatele.

MUDr. Richard Lukáš, PhD.
generální ředitel a předseda představenstva

MUDr. Luděk Nečesaný, MBA
náměstek pro řízení zdravotní péče 

Zdroj: Město Frýdlant

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest