LIBERECKO – Kvarteto mladých recidivistů „úřadovalo“ na Frýdlantsku. 

Kriminalisté objasnili neuvěřitelně vysoké množství případů trestné činnosti, které měl na svědomí čtyřlístek recidivistů.
Trestnou činnost, která sužovala tamní obyvatele v podstatě od poloviny minulého roku do začátku roku letošního, páchala skupinka mladých mužů ve věku od osmnácti do sedmadvaceti let.
Mladíkům z Frýdlantska, kteří ať již nezávisle na sobě, pospolu či v různých kombinacích, prokázali kriminalisté na osmadvacet případů protiprávní činnosti. Pestrá škála skutků překvapila i zkušené kriminalisty. „Lapkové“ se zaměřili v podstatě na cokoli, co jim mohlo přinést nějaký užitek a samozřejmě také peníze. Včetně opakovaných řízení motorových vozidel přes vyslovený zákaz řízení a k tomu ještě pod vlivem drog, se mladíci dopustili drobných krádeží v obchodech a ve společných prostorách panelových domů. Vloupali se mimo jiné i do sklepů, restauračních provozoven, ale také do rodinného domu a stodoly.

Během svých „nájezdů“ na majetek fyzických i právnických osob, způsobila „povedená“ skupinka recidivistů dohromady škodu za téměř 80 tisíc korun.  Brali cokoli, o čem zřejmě předpokládali, že má nějakou hodnotu a je možné to co nejrychleji prodat. Pivní sudy a přepravky, disky kol, pneumatiky, malé motocykly, ale také obuv a nářadí. O majetek za necelého půl roku tak připravili téměř dvě desítky fyzických osob a bezmála půl tuctu osob právnických.

Mravenčí práce spočívající ve sběru stop, důkazů a svědectví a samozřejmě také jejich následné vyhodnocení, zavedlo kriminalisty právě ke kvartetu mladých mužů. Zkušení kriminalisté pak s pečlivě a důsledně nashromážděnými důkazními prostředky čtyřlístek výtečníků konfrontovali. Pod tíhou předložených argumentů nebylo nač zapírat.

Policejní vyšetřovatel pak každému ze čtyřlístku mladých mužů sdělil obvinění z několika přečinů, ať již maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání či ohrožení pod vlivem návykové látky, tak také z přečinů krádeže, podílnictví a porušování domovní svobody. V případě odsouzení tak 27letému muži z Frýdlantska může hrozit trest odnětí svobody od šesti měsíců až na tři léta, tatáž výše trestu hrozí v případě odsouzení i jeho o dva roky mladšímu „parťákovi“. Třetímu ze čtyřlístku, 20letému mladíkovi, v případě odsouzení, může hrozit pobyt ve věznici v trvání do dvou let. Nejmladšímu z kvarteta pak v případě odsouzení hrozí až čtyři roky pobytu ve vězení.

Více fotografií najdete zde.

9. března 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Liberecké kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest