LIBERECKO – Hasiči, policisté i horská služba vyjeli původně na oznámení požáru chaty na Smědavě. Nakonec došlo k zahoření boudy hlídače na parkovišti. 

V pátek 9. března 2018 krátce po desáté hodině dopoledne přijal na bezplatné tísňové lince 158 operační důstojník oznámení o požáru chaty na Smědavě. Na místo okamžitě vyjela hlídka z obvodního oddělení Hejnice. V době příjezdu policejní hlídky na místo tato zjistila, že  nedošlo k požáru chaty na Smědavě, nýbrž k zahoření boudy hlídače na parkovišti. S ohledem na původní oznámení již byly na cestě i ostatní složky Integrovaného záchranného systému –  několik hasičských jednotek – z Raspenavy, Hejnic, ale i z Liberce a dále také členové horské služby z Bedřichova. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, který po lokalizaci požáru a prohlídce místa určil jako příčinu vznícení boudy od komínového topného tělesa. Hodnota boudy je dle jejího majitele ve výši 17 tisíc korun, kdy škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na předběžnou částku 10 tisíc korun.

Věc si na místě převzal vyšetřovatel hasičů. Policisté na místě v době zásahu zajišťovali uzavírku silnice II. třídy. č. 290 v úseku Bílý Potok Zadní Studánka – Smědava. Nebylo nutné provádět evakuaci osob a ani nedošlo při požáru k žádnému zranění.

Další požár,  o dva dny dříve, 7. března 2018, kolem půl deváté hodiny večer řešili policisté v centru Liberce, v ulici Dr. M. Horákové. V prostorách restaurace, v suterénu domu, došlo k požáru dávkovače mýdla na toaletě. Od plastového dávkovače byly dále poškozeny obklady nad umyvadlem a také bylo poškozeno zrcadlo a celá stěna. Zde vznikla majiteli restaurace předběžná škoda ve výši 50 tisíc korun.

V tomto případě věc zadokumentovali policisté z obvodního oddělení Liberec – Centrum, kteří v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu “poškození cizí věci” a prověřují, kdo požár na toaletě založil.

V případě, že se podaří policistům zjistit, kdo má požár v restuaraci na svědomí a podaří-li se jim prokázat úmysl, hrozí pachateli až jednoletý trest odnětí svobody.
12. 3. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest