Skvělého skóre dosáhla Základní umělecká škola ve Frýdlantě v soutěži ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ve hře na dechové nástroje. Z osmi přihlášených žáků frýdlantské školy se v této soutěži  všichni probojovali z okresního do krajského kola, čtyři hráči na zobcové nebo příčné flétny si pak svou hrou zajistili i účast na celostátním kole v Praze. 

V letošním roce vypsalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy soutěž pro hudební obory Základních uměleckých škol ve hře na dechové nástroje. V okresním kole, které se konalo v Liberci 24. února 2018, soutěžilo i sedm žákyň a jeden žák ze Základní umělecké školy ve Frýdlantě. Čtyři hráčky na příčné flétny ze třídy Lenky Špringlové a tři žákyně a jeden žák ze třídy Eduarda Himmela. Všichni ve svých kategoriích zvítězili a postoupili do krajského kola, což je opravdu mimořádná událost. Ještě nikdy nepostoupilo osm dětí z Frýdlantu najednou do krajského kola.

Krajské kolo se konalo v České Lípě 14. března. V těžké konkurenci velkých měst a velkých základních uměleckých škol z celého Libereckého kraje se frýdlantští žáci rozhodně neztratili, dosáhli mimořádného a nečekaného úspěchu. Tomáš Dembický, Klára Formánková, Tereza Málková a Kateřina Mrázová vyhráli své kategorie a postupují do celostátního kola v Praze, které se bude konat začátkem května.

Postoupit až do finále přitom znamená dostat se mezi opravdovou elitu “zušek”, projít sítem několika desítek tisíc žáků, kteří vstupují do školních a okresních kol po celé České republice. Navíc, Barbora Macháčková  a Terezka Čepelíková skončily také na prvních místech ve svých kategoriích, Barboře unikl postup o pouhou desetinu bodu a je alespoň první náhradnicí na postup. Terezka Sedláčková skončila v České Lípě na druhém místě a Anežka Pokorná byla třetí. Všem soutěžícím a jejich učitelům blahopřejeme a děkujeme.

Více fotografií najdete zde.

Vladimír Hrdina
zástupce ředitelky školy pro Základní uměleckou školu

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest