LIBERECKO – Kriminalistům detašovaného pracoviště se na Frýdlantsku podařilo objasnit několik případů distribuce drog. 

V období od roku 2016 do počátku roku letošního, 32 letý muž úmyslně poskytoval pervitin, jak za finanční úplatu, tak i zdarma, a to téměř desítce lidí z Frýdlantska.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování zjistili, že během svého „působení“ muž takto poskytl téměř padesát gramů pervitinu svým klientům. Drogu, za částku přibližně sedmdesát tisíc korun, distribuoval v bezmála dvou stovkách případů.  Mnohdy byl nucen „pracovat“ i dvakrát až čtyřikrát týdně a kriminalisté zjistili také to, že jako úhradu za služby od svých známých, v několika případech, poskytl právě drogu.
Vyšetřovatel sdělil 32 letému muži obvinění ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

—————————————————-

Rozkrýt páchání drogové kriminality je mnohdy velmi zdlouhavá a náročná práce. Kriminalisté musí mít povědomí o kriminálním prostředí, ve kterém se osoby drogově závislé nebo osoby dealerů či jen běžní konzumenti pohybují. Rozkrýt a objasnit tyto případy vyžaduje především vysokou míru preciznosti, trpělivosti a především zkušenosti, kterou nelze získat jinak, než právě praxí a odbornou znalostí.

Úspěšné projekty, jakým bylo v roce 2014 v rámci Krajského ředitelství policie Libereckého kraje vytvoření speciálního TOXI týmu, zmínil také ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Vladislav Husák při návštěvě ministra vnitra Lubomíra Metnara v Libereckém kraji v rámci výjezdů Vlády České republiky. Liberecký policejní ředitel vyzdvihl zvyšující se četnost odhalování případů v oblasti drogové kriminality, mimo jiné také díky spolupráci při předávání poznatků a společných akcí v rámci přeshraniční spolupráce se sousedními zeměmi. Odkaz na článek naleznete zde.

Drogová problematika kromě primárního efektu běžné konzumace, má také mnoho dalších vazeb spadajících do gesce policie. Jedná se o tzv. sekundární kriminalitu, do které je možné zahrnout především drobné krádeže, vloupání do vozidel, ale také závažnější formy kriminality, kterými jsou například loupeže.

Užívání drog způsobuje konzumentům nejen zdravotní problémy, ale i komplikace v sociálních vztazích. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří nespavost, zhoršení paměti, oslabení imunitního systému, ale také mnohem závažnější projevy, jako jsou oslabení imunitního systému, jater a srdce, onemocnění vznikající užitím již použitého injekčního materiálu, mezi které můžeme uvést například žloutenky či HIV.

V sociální sféře se jedná především o prohlubování zájmu uživatele o drogu, což může směřovat ke ztrátě zájmu o kamarády, vrstevníky nebo o činnosti, které konzument dosud vykonával. Narkomana se velmi často zřekne také rodina. Nastupují problémy finančního rázu. Zvyšující se potřeba dávek s sebou nese také zvýšenou potřebu prostředků, kterými je narkoman schopen si drogu obstarat. Zvyšující se půjčky, ztráta zaměstnání, podvody, krádeže nebo loupeže. Dluhová a kriminální spirála tak mnohdy nabývá děsivých rozměrů.

Domnívat se, že jedna dávka nikomu nemůže ublížit, že závislost po jedné aplikaci nemůže nastat nebo teze ve smyslu, že „v životě se má zkusit všechno“, jsou v případě drog holým nesmyslem. Nikdy nemůžete říci, jaké projevy budou mít drogy právě na vás samotné. Je důležité si včas uvědomit – vše je jen dočasné, a v případě omamných a psychotropních látek to platí dvojnásob. Po jednom jediném užití drogy se pomyslná kola začínají roztáčet a rychlost, kterou začnete směřovat k desocializci, zdravotním problémům či k páchání trestné činnosti, nabírá obrátek.

S nastalými problémy, ať již budou mít jakoukoli podobu, budete konfrontováni dříve, než si stačíte uvědomit. Proto řekněte drogám NE!
16. března 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest