Děti ze všech budov mateřských škol ve Frýdlantu i ze Základní školy speciální vynesly dnes z Frýdlantu Morenu, symbol zimy. Vyprovodily ji přes celé město a nakonec dle zvyklostí hodily do řeky Smědé. Vyslaly tím jasný signál jaru, že může začít.

Děti ze všech školek ve městě, které jsou sdružené pod hlavičkou ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, vynesly Morenu jako každoročně v den jarní rovnodennosti, 20. března. “Morena symbolizuje paní zimu a je tradicí, že ji během slavnostního průvodu vyneseme z města a hodíme do řeky. Jinak tomu nebylo ani letos, kdy jsme si stejně jako v předchozích letech zatančili a zazpívali na náměstí před radnicí a teprve pak jsme vyrazili k řece,” říká za pořádající mateřskou školu v Jiráskově ulici vedoucí Jana Burgrová. V průvodu šly stejně jako loni čtyři Moreny. “Nespočet dalších měly ale děti v rukou. Menších, které si samy vyráběly. A kdo neměl Morenu, měl třeba takzvané”létéčko”. Byl to veselý a pestrý průvod,” dodává.

Moreny se do řeky Smědé poroučely na lávce u kina za hlasitého odpočítávání. Poté poslaly děti do vody i své malé Morenky. “Doufáme, že se nám tím podařilo paní zimu nadobro vyhnat a jaro na sebe nenechá už dlouho čekat,” uzavírá Jana Burgrová.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest