Projekty jako je „Cesta skla“ nebo „Kolem kolem Jizerek“ dostaly podporu od Monitorovacího výboru Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko, který zasedal minulý týden v polském Gródkowu. To znamená, že jsou doporučeny k financování. Úspěšné byly i další projekty z Libereckého kraje zaměřené na oblast rozvoje cestovního ruchu. Jejich prostřednictvím připutuje do území Libereckého kraje z Evropského fondu pro regionální rozvoj více než 50 milionů korun.

„Považuji za mimořádný úspěch, že z 13 projektů doporučených k financování je jich pět z našeho kraje,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, radní rezortu hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování a zároveň členka Monitorovacího výboru programu.

Díky prostředkům z Evropského fondu pro regionální rozvoj bude podpořen projekt Cesta skla v česko-polském příhraničí, jehož nositelem je město Nový Bor. V rámci něj se dočká rekonstrukce historický podstávkový dům, který se nachází v těsné blízkosti Sklářského muzea. Po modernizaci bude objekt sloužit jako informační a prezentační centrum pro společnou destinaci Cesta skla.

Dalším podpořeným projektem je WITKA-SMĚDÁ-turistický rozvoj polsko-českého pohraničí – I. etapa, v němž jsou zapojeny Černousy. Vzniknou tak stezky pro pěší a cyklisty, stávající budou obnoveny a další nové trasy budou vyznačeny.

Projekty Česko-polská Hřebenovka – východní část a Česko-polská Hřebenovka – západní část jsou zaměřeny na využití potenciálu páteřní trasy v blízkosti česko-polské hranice, která vede z Lužických hor přes Jizerky až do Krkonoš. „V projektu Česko-polská Hřebenovka – východní část je přímo zapojen Liberecký kraj. Návštěvníci se v budoucnu mohou těšit celkem na 11 rozhleden. Těší mě, že 8 z nich vznikne obnovením už zaniklých rozhleden či vyhlídkových míst nebo využitím jiného historického dědictví. Pouhé 3 rozhledny budou vybudovány na nových místech,“ říká Radka Loučková Kotasová. V projektu Česko-polská Hřebenovka – západní část jsou zapojena města Tanvald a Smržovka. V rámci něj budou postaveny vyhlídky ve Smržovce, v Tanvaldu a v Kowarech a dále turistické trasy navazující na Hřebenovku a zpřístupňující vyhlídky.

Jedním z největších projektů, které byly na Monitorovacím výboru doporučeny k financování, je projekt Kolem kolem Jizerek„Z toho projektu mám skutečně obrovskou radost. Myslím, že může sloužit jako ukázkový projekt česko-polské spolupráce. Je v něm zapojeno 19 partnerů z obou stran hranice a Liberecký kraj je jedním z nich. Celkem bude obnoveno a vyznačeno 220 km cyklostezek a cyklotras. Vytvořený okruh povede po významných místech kulturního a přírodního dědictví a propojí oblast příhraniční páteřní cyklostezkou, která návštěvníkům umožní poznávat zajímavá místa na druhé straně hranice,“ vyzdvihla Radka Loučková Kotasová.


Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest