Bazilika Hejnice

Poutní místo Hejnice zve k návštěvě starodávného chrámu i tradičních slavností. Slovo pouť ovšem souvisí s putováním, proč tedy nevyrazit do Hejnic pěšky? Zvlášť, když cesta nabízí krásný výlet.

Poutní trasa vychází z Lidových sadů v Liberci a směřuje po modře značené turistické cestě  ke křižovatce Mlynářský kříž a od ní do Rudolfova. Dále se vine údolím Černé Nisy až k rozlehlé Bedřichovské přehradě, kde se lze osvěžit koupelí. Od přehrady cesta pokračuje po žlutě značené trase na rozcestí Závory a odtud po modré na vrch s biblickým názvem Olivetská hora, odkud je krásný výhled do okolní krajiny. Pak trasa klesá do údolí a míří dále, přes přírodní rezervaci Jizerskohorské bučiny, kolem vodopádu Malý Štolpich a rozcestí Bílá Kuchyně do Ferdinandova, v jehož okolí si lze prohlédnout arboretum vzácných dřevin. Z Ferdinandova nás pak zelená turistická značka pohodlně dovede až do Hejnic.

Poutní chrám a uzdravování nemocných

Historie mariánské svatyně v Hejnicích sahá až do 12. století. Podle legendy prý měl roku 1159 jakýsi chudý řemeslník z vesničky Lužec zjevení andělů, kteří jej vyzvali, aby na jednom stromě umístil zobrazení Panny Marie. Muž tedy šel, zakoupil dřevěnou sošku Matky Boží, zbudoval pro ni malou závěsnou skříňku a vše připevnil na určený strom. Místo pak začalo být hojně navštěvováno poutníky a docházelo prý na něm k zázračným uzdravením. Roku 1252 byla na místě zbudována kamenná kaple, která byla v dalších staletích rozšiřována a nakonec v barokní době přestavena na velkorysou poutní baziliku Navštívení panny Marie, jež pak byla spravována řádem františkánů. Po rozsáhlé rekonstrukci, která proběhla v devadesátých letech 20. století, je poutní chrám opět chloubou města Hejnice a určitě stojí za návštěvu.

autor: Petr Bahník

Zdroj: Liberec mě baví

 

Pin It on Pinterest