Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje ve spolupráci se svými partnery neustále vyhodnocuje místa, kde mohou k záchraně lidských životů výrazně přispívat automatizované externí defibrilátory. Nově dva přístroje AED záchranka zapůjčila na dvě frekventovaná místa v Jizerských horách – samolepku se symbolem AED již zaznamenali lyžaři na Knajpě a na Hřebínku.

Tato dvě místa ZZS LK vytipovala ve spolupráci s Horskou službou Jizerské hory. „Knajpa i Hřebínek jsou velmi exponované destinace. V zimě tudy denně projdou stovky lyžařů, v létě turistů a cyklistů,“ vysvětlil náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín. Z pohledu zdravotnických záchranářů jsou obě místa složitě časově dostupná, v zimních měsících je terén pro vozy ZZS LK zcela nedostupný a ke zraněným se zde Horská služba pravidelně dostává dříve než zdravotníci. Resuscitaci pacienta zde navíc již v minulosti dvakrát řešili.

„S použitím AED se šance na záchranu života a také na jeho další kvalitu výrazně zvyšuje. Spolupráci s Horskou službou v tomto ohledu velmi vítáme,“ vysvětlil vedoucí projektu AED pro Liberecký kraj a vedoucí zdravotnického operačního střediska ZZS LK Petr Matějíčka. Upřesnil, že rychlá zápůjčka AED na Knajpu i na Hřebínek byla možná i proto, že členové Horské služby byli k jejich používání již v minulosti vyškoleni. „Snažíme se přístroje dávat všude tam, kde se pohybuje hodně lidí a kde dojezdové časy našich sanit nejsou kvůli vzdálenosti nebo přístupnosti terénu ideální,“ dodal.

V současné době bylo v rámci projektu AED pro Liberecký kraj rozmístěno již 36 přístrojů, druhá etapa počítá s dalšími čtyřiceti třemi.

Zdroj: ZZS LK

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest