Na začátku února jsme ve spolupráci s Frýdlantskou ZŠ ošulili všechny osmáky ve Frýdlantu a jim se to prosím líbilo! Hráli jsme s nimi totiž Ce la vie, což je hra zaměřená na život.

Během dopoledne si mohli účastníci vyzkoušet, jak je těžké probít se sám životem, když nemáte záchrannou síť své rodiny, do které můžete občas upadnout. Dvojice se svými vymyšlenými postavami (Prokop Dveře, Alfons Želvička, Naomi Bačkora apod.) získávaly vzdělávání, chodily na brigády a do práce a hledaly dostupné bydlení. Když byly v nouzi, šly se poradit na úřad práce, když měly volný čas, mohly ho strávit dobrými skutky nebo v kasínu. Na konci hry jsme sčítali životní body a dívali se na to, jaké životní strategie fungují a jaké ne.

A teď si říkáte: a kde je to šulení? Hra simuluje skutečný život, takže účastníci měli možnost vyzkoušet si práci načerno a zjistit, jaká to má rizika. Když si dobře nepřečetli pracovní smlouvu, mohli dostat zaplaceno méně a nájemce jim zase nevrátil kauci za byt nebo se „přepočítal“.

Za spolupráci děkujeme učitelům školy i pracovníkům organizace Člověk v Tísni, kteří nám hru poskytli a ochotni ji s námi hrají. Naše aktivity můžeme realizovat díky projektu Žijeme tu spolu, který je spolufinancován EU, státním rozpočtem a Městem Frýdlant.

Lucie Winklerová
Free club
FB: freeclubfrydlant

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest