Řadu aktuálních témat a problémů Frýdlantska řešil ve středu 27. února 2019 ve Frýdlantu hejtman kraje Martin Půta a to v prostorách Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL Frýdlant), kam byl pozván ředitelem školy Miroslavem Kudrnou a starostou Frýdlantu Danem Ramzerem.

Setkání probíhalo u pracovního oběda, který připravili žáci SŠHL Frýdlant a během kterého i obsluhovali. Prvním tématem, o kterém starosta Frýdlantu s ředitelem školy a hejtmanem kraje hovořili, byla budoucnost školy. „Zejména jsme řešili možnou budoucnost krajského statku a jeho využití. Mluvili jsme o tom, že bude nutné hledat finance na jeho opravu, protože je jasné, že provozní peníze školy na to stačit nebudou. V projektu školního statku, který měl generovat ze svého zisku peníze na obnovu budov památkově chráněných, bude ekonomický výnos tak malý, že peníze stačit nebudou. Takže jsme hovořili o možnostech financování budov z budoucího programu podobnému tomu, díky němuž bylo teď nově postavené Centrum odborného vzdělávání, případně z přeshraničních česko-polských programů,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta s tím, že v tomto případě bude nutné hledat spolupráci s dalšími subjekty. S Městem Frýdlant, ale třeba i podnikateli v oboru zemědělství. „Moje vize je taková, že by tam mohla nedaleko od zámku vzniknout třeba prodejna tradičních regionálních výrobků. Místo, kde se mohou rodiče s dětmi podívat, jak vypadá české prase, jak vypadá drůbež a jaká jsou původní plemena hospodářských zvířat u nás. V této souvislosti chci pochválit aktivity školy z poslední doby jako je vlastní pivo nebo zasazení vinné révy, které pomáhají zemědělství propagovat,“ doplnil hejtman.

S ředitelem školy a starostou pak dále řešil i možné využití dalších budov školy a na pořadu schůzky byl i potenciál školy ve vztahu k zemědělským oborům a k Frýdlantsku celému.

Následovalo jednání mezi představiteli kraje a Města Frýdlant. „Na tomto pravidelně – nepravidelném setkání jsme se věnovali závažným tématům, která hýbou Frýdlantskem. Hovořili jsme o vývoji a možných řešeních dopravního spojení na Liberec, tedy o silnici I/13, projektech, které mají zabránit ztrátě podzemní vody v souvislosti s rozšířením a prohloubením polského hnědouhelného povrchového dolu Turów a řešila se taky budoucnost frýdlantské nemocnice, kterou by mohla převzít Krajská nemocnice Liberec,“ uzavírá starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest