LIBERECKO – Akce proběhla v rámci celorepublikového projektu „Zabezpečte se!“.

V pondělí 15. dubna dopoledne, kontrolovali policisté chaty, chalupy a další rekreační zařízení v lokalitě Albrechtic u Frýdlantu. Policisté z Obvodního oddělení Frýdlant spolu s psovodem Oddělení služební kynologie zahájili kontrolu lokality, v níž je množství nemovitostí sloužící k rekreaci. Nejen v rámci běžného výkonu služby, ale i v souvislosti s celorepublikovým projektem „Zabezpečte se!“.

Policisté se zaměřili na prohlídku vytypovaných objektů, u nichž prověřili nejen zabezpečení, ale také to, zda nedošlo k jejich narušení vloupáním. Po úspěšné prohlídce pak majitelům zanechali na viditelném místě kontrolní lístek s datem a útvarem, který prohlídku provedl. Policisté v rámci této kontrolní činnosti seznamují chataře a chalupáře, ale i residenty, o probíhajícím celorepublikovém projektu „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“, který si klade za cíl informovat veřejnost o možnostech zabezpečení nemovitostí, prevenci a zodpovědnosti k vlastnímu majetku. Seznamují občany také s mobilní aplikací, v níž jsou základní informace a návody pro zabezpečení majetku. V rámci kontrol vysvětlují občanům i to, jak správně majetek zabezpečit a jak postupovat tehdy, když majitelé zjistí, že jim nezvaný host nemovitost vykradl.

Statistiky
Za uplynulý rok policisté z Územního odboru Liberec evidovali 516 případů vloupání do bytů, víkendových chat, rodinných domků a kulturních objektů. Škoda, kterou pachatelé způsobili, přesáhla 14 milionů korun. Objasnit se policistům podařilo 159 těchto skutků. Od počátku tohoto roku pak muži zákona evidují 125 těchto případů, z nichž objasnili již 35 z nich a dalšími se stále usilovně zabývají.

Na Frýdlantsku v průběhu celého roku 2018 policisté přijali oznámení o 37 případech vloupání do víkendových chat, rodinných domků, bytů a kulturních objektů. Pachatelé v těchto případech odcizili věci v hodnotě bezmála 120tisíc korun. V letošním roce pak Frýdlantští policisté evidují již 16 případů, z nichž jich objasnili již 50%. Škoda jen na odcizených věcech z těchto vloupání dosáhla bezmála 50tisíc korun.

Více fotografií najdete zde.

15. dubna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

Zdroj: Policie ČR

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest