Kravaře, Polevsko, Chotyně, Bílý Kostel nad Nisou, Svijany, Bozkov či Poniklá. To jsou jen některé z šestnácti obcí Libereckého kraje, které se přihlásily do dalšího ročníku celostátní soutěže Vesnice roku 2019. O celkovém vítězi se rozhodne v září.

„Do letošního pětadvacátého ročníku se přihlásilo celkem 205 obcí z celé České republiky, což je o 23 obcí méně než v roce 2018. Jsme potěšeni, že naopak v Libereckém kraji se do krajského kola přihlásilo 16 obcí, o dvě obce více než v roce minulém,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pověřený řízením rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Jednotlivé vesnice v červnu čeká návštěva hodnotící komise. Všechny obce bude posuzovat z hlediska toho, jaký se v nich vede společenský život, kterým aktivitám a činnostem se jejich obyvatelé věnují či jak se v obcích daří podnikatelům.

Dbát se bude ale i na to, jak to v obcích vypadá, zda mají upravenou zeleň, jaké služby v nich lidé mohou využít, v jakém stavu jsou inženýrské sítě či jaké plány mají obce dále do budoucna.

Slavnostní vyhlášení a předávání ocenění libereckého krajského kola soutěže se uskuteční 21. srpna 2019 ve vítězné obci.

Celostátní kolo, do kterého postupují vítězové krajských kol, potrvá od 1. do 7. září. Jako každoročně, i letos bude vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 vyhlášen 14. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2018 v Libereckém kraji se stala obec Tatobity. Více informací se nalézá na webových stránkách soutěže www.vesniceroku.cz.

 

Přihlášené obce LK

Kravaře Česká Lípa Liberecký kraj
Polevsko Česká Lípa Liberecký kraj
Stráž pod Ralskem Česká Lípa Liberecký kraj
Svojkov Česká Lípa Liberecký kraj
Zlatá Olešnice Jablonec nad Nisou Liberecký kraj
Chotyně Liberec Liberecký kraj
Bílý Kostel nad Nisou Liberec Liberecký kraj
Jeřmanice Liberec Liberecký kraj
Janův Důl Liberec Liberecký kraj
Svijany Liberec Liberecký kraj
Všelibice Liberec Liberecký kraj
Bozkov Semily Liberecký kraj
Horní Branná Semily Liberecký kraj
Vyskeř Semily Liberecký kraj
Poniklá Semily Liberecký kraj
Karlovice Semily Liberecký kraj

Zdroj: TZ Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest