Krajskou soutěž jednotek sborů dobrovolných hasičů Libereckého kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel hostil v sobotu 25. května 2019 Frýdlant. Do klání o nejlepší umístění se zapojilo devět jednotek sborů dobrovolných hasičů kraje. Nejlépe si po roční odmlce vedli domácí dobrovolní hasiči Frýdlantu, kteří díky prvenství získali právo účastnit se Krajské soutěže ve vyprošťování pro profesionální jednotky Libereckého kraje a budou také reprezentovat Liberecký kraj na Mistrovství České republiky dobrovolných hasičů, které letos proběhne 4. – 5. října 2019 v Olomouci.

Krajská soutěž ve vyprošťování je určena pro JSDHO Libereckého kraje, které jsou předurčené pro zásahy v souvislosti s následky dopravních nehod a splňují podmínky akceschopnosti. V soutěžním družstvu nesmí být zařazen člen JSDHO, který je zároveň příslušníkem HZS ČR nebo zaměstnancem HZS podniku. Jednotlivé scénáře simulují reálné podmínky vycházející ze zkušeností u dopravních nehod.  Součástí scénářů mohou být i doplňky v podobě imitací zbraní, léků, drog nebo třeba cenností. Soutěž se konala pod záštitou starosty města Ing. Dana Ramzera.

Frýdlantské soutěžní družstvo v soutěži v předchozích letech dominovalo, až do loňského klání vyhrálo všechny ročníky. Loni se mu ale nepodařilo splnit daný časový limit 20 minut a do pořadí tak nezasáhlo. V letošním roce ale nezaváhalo a suverénním výkonem si ve složení Oto Pavlík, Petr Čuban, Ondřej Hýbl a Stanislav Burgr vybojovalo opět prvenství.

“Scénář, který jsme měli připravený od organizátorů byl následující: na boku leželo čtyřdvéřové osobní auto, do kterého bylo možné se dostat jedinou přístupovou cestu, a sice zadem, přes zadní okénko. Manipulační prostor pro to, abychom se do auta dostali a zraněného vytáhli ven, tak byl velmi malý, v tom byl scénář obtížný. Jinak stabilizace automobilu a všechny ostatní věci, které se u tohoto typu zásahu dělají, šly bez problémů,” popisuje velitel soutěžního družstva Oto Pavlík.
Zdravotník týmu Petr Čuban ho doplňuje: “Jedinou komplikací vlastně bylo zjištění při prvopočátečním průzkumu, že zraněná osoba ve voze je v bezvědomí. Bylo proto nutné vytvořit si cestu k němu dovnitř vozu co nejrychleji. Ve spolupráci s velitelem zásahu jsme proto rozbili sklo zadního okénka a vytvořili z něj přístupovou cestu do vozu. Já jsem se pak tímto malým úzkým prostorem dostal do vozu a provedl záklon hlavy. Tím pádem jsem udělal základní krok k záchraně osoby v automobilu, protože se rozdýchala a mohli jsme navazovat další zajišťující péči.”
Dostat se ke zraněnému přitom stihli za pouhou minutu a 22 vteřin. Zásah celý zvládli za 16 minut a 30 vteřin a v bodování taktiky a techniky provedení zásahu a první předlékařské pomoci si zasloužili 457 bodů, tedy nejvíce ze všech týmů.

Soutěže se v prostorách hasičské zbrojnice v Okružní ulici ve Frýdlantu zúčastnilo 9 družstev z celého Libereckého kraje, včetně družstva JSDHO Železný Brod, které obhajovalo loňské prvenství. Pro soutěžící byla vytvořena dvě sportoviště tak, aby na jednom soutěžilo jedno družstvo a na druhém pracovní skupina připravovala model dopravní nehody, což soutěž výrazně urychlilo a odpadly tak prostoje mezi pokusy jednotlivých družstev. Na medailových stupních se umístila družstva v tomto pořadí:

1. JSDHO Frýdlant
2. JSDHO Desná
3. JSDHO Železný Brod

“Opět se potvrdilo, že soutěž má vzrůstající kvalitu, protože všechna družstva splnila své úkoly a žádné nebylo diskvalifikováno pro překročení povoleného časového limitu. To je dobrá zpráva především pro všechny účastníky silničního provozu na území Libereckého kraje,” poznamenal na závěr za Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje  kpt. Ing. Petr Štajnc.

Výsledky a fotogalerie zde.
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest