Práce na vybudování moderní odborné učebny pro výuku přírodovědných předmětů se v prostorách základní školy v Husově ulici pomalu chýlí ke konci. Dokončené by měly být k poslednímu červnu 2019. Sloužit bude specializovaná učebna dětem o začátku příštího školního roku, tedy od září, především k výuce fyziky, chemie, biologie a zeměpisu. Její součástí bude moderní multimediální vybavení a také vybavení pro praktické pokusy.

Vybudování učebny, její vybavení čítající i žákovské sady pro pokusy a investice do bezbariérovosti objektu přijdou na zhruba 14 milionů a 500 tisíc korun. Většinu nákladů, konkrétně 12 milionů a 250 tisíc korun, pokryje Město z dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

logo dotazník, obrázek se otevře v novém okně

„Základní škola je ve Frýdlantě tvořena třemi samostatnými pracovišti v ulicích Purkyňova, Husova a Bělíkova. Žádné z nich ale zatím odbornou učebnou pro výuku přírodovědných předmětů nedisponuje. Žáci se tak tyto předměty učí ve svých třídách, které ale nemají ani potřebné vybavení, ani zázemí pro realizaci takzvaného badatelského způsobu výuky. Tedy takového, během kterého si nejprve realizují pokus, získají povědomí o daném jevu, a až poté ho spojují s teorií nebo si pokusem potvrzují teoretické teze,“ říká starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

V učebně bude kladen důraz na skupinovou práci, během které žáci realizují zadané pokusy samostatně a pedagog je při jejich práci jen odborným dozorem. Zkonstruováno by v ní mělo být i několik stálých expozic – pokusů, ke kterým budou žáci v průběhu výuky docházet. Půjde zejména o pokusy dlouhodobého průběhu, pokusy k pozorování či pokusy složité na jejich konstrukci, jako je třeba fotosyntéza rostlin, mikroklima terária či akvária, Van de Graaffův generátor nebo Faradayova klec.

Přírodovědná učebna bude určena především žákům 2. stupně všech tří pracovišť pro praktickou výuku předmětů fyzika, biologie, chemie, zeměpis. „Nicméně využívána bude i žáky 1. stupně k projektové výuce předmětů prvouka, přírodověda a vlastivěda,“ doplňuje ředitel ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Mgr. Bc. Petr Kozlovský.

Učebnu nechává Město Frýdlant budovat v suterénních prostorách základní školy v Husově ulici. Do celkových nákladů na vznik nové učebny se vytvoření bezbariérového prostředí promítne poměrně vysokou částkou. „Součástí úprav suterénu je bezbariérová úprava celé poměrně dlouhé chodby vedoucí od vstupu do školy k učebně. Bezbariérové bude i parkoviště u školy, stejně jako vstup do ní. Další část financí pak půjde na nákup takzvaného schodolezu, který přišel na zhruba 350 tisíc korun. Díky němu se člověk s handicapem dostane po celé budově školy i bez výtahu,“ vysvětluje vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová.

20190531 082459 resized, obrázek se otevře v novém okně 20190531 082632 resized, obrázek se otevře v novém okně

Projekt „Vybudování přírodovědné učebny na ZŠ Husova ve Frýdlantu“, reg. číslo: CZ.06.2.67/0.0/0.0/16_063/0003911 je financován z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), výzvy č. 47 – Infrastruktura základních škol a z rozpočtu města Frýdlant.

Zdroj:  Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest