Velký zájem a pozitivní reakce vyvolala neformální návštěva předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ve Frýdlantském výběžku. Původní záměr navštívit Ilju a Pavla Šercla v Jizerskohorském technickém muzeu se rozrostl o návštěvu Kláštera a Chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích a po ochutnání vynikajícího regionálního piva Albrecht v libverdské Pizzerii U Růženky i Zámeckého pivovaru Frýdlant.

Dnes již legendární exponáty Jizerskohorského technického muzea jako letecké motory či zbytky havarovaných letadel v Jizerských horách udělaly na paní Drábovou velký dojem, stejně tak sbírka šicích strojů nebo letový trenažér proudového cvičného letounu TL 29 Delfín. Kavárna v areálu muzea, která byla těsně před dokončením, nabídla kvalitní občerstvení a nádvoří továrny poskytlo příjemné zázemí pro debaty od komentování úspěšného seriálu Černobyl, až po příslib přednášky v sále muzea. Večerní návštěva nově otevřené Pizzerie U Růženky v areálu Bikecentra Libverda u frýdlantského piva Albrecht podnítila zájem o návštěvu Zámeckého pivovaru Frýdlant. Pivovarem provedl šéfku SÚJB sládek pivovaru Zdeněk Fousek. Kromě ochutnávek širokého sortimentu piv došlo i na historii a povídání o celém procesu obnovy pivovaru. Můžeme potěšit všechny milovníky frýdlantského moku, protože pivo paní Drábové velmi chutnalo a některé si odvezla i s sebou domů.

Nazepomnělo se ani na návštěvu Kláštera v Hejnicích a Chrámu Navštívení Panny Marie, kde se milého hosta ujali hejnický farář Pavel Andrš a vedoucí provozu kláštera Lenka Sidunová. Předmětem exkurze byla hrobka Gallasů a Clam-Gallasů, která je od roku 2006 laické veřejnosti uzavřena, a prohlídka koncertních varhan v hejnickém kostele.

Během návštěvy Frýdlantska došlo i na vyhlášenou Kunratickou Jamparádu, největší soutěž ve vaření marmelády na území střední Evropy, kdy starosta obce Kunratice Milan Götz informoval Danu Drábovou o průběhu soutěže a tlumočil pozvání i pro ostatní zaměstnance Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

O ubytování vzácné návštěvy se postaral Hotel Panorama, který se nachází v blízkosti lázeňské jídelny a lázeňského parku. Hotel patří do ubytovacích kapacit Spa Resort Libverda, které naleznete v malebném lázeňském městečku Lázně Libverda ležícím 25 km od Liberce v podhůří Jizerských hor.

Pro Jizerskohorské technické muzeum a Zámecký pivovar Frýdlant nafotil Petr Bíma
www.reklama-frydlant.cz
www.freedlantsko.eu
www.petr-bima.cz

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest