V neděli 18. srpna 2019 se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě konala každoroční poutní mše svatá a při této příležitosti byla znovu korunována čerstvě zrestaurovaná vzácná socha raspenavské Madony z patnáctého století.

Ač je v místě duchovním správcem P. Pavel Andrš, jeho pozvání být hlavním celebrantem přijal farář z Hrádku nad Nisou P. Radek Vašinek. Mše svaté se zúčastnili další hosté, P. Michal Podzimek, trvalý jáhen Michal Olekšák, mezi poutníky se objevili také zástupci veřejného života, např. hejtman Libereckého kraje Bc. Martin Půta, členka rady kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Květa Vinklátová, starosta Frýdlantu Dan Ramzer, starosta Raspenavy Pavel Lžičař, zástupci tisku, rozhlasu a další.

Po slavnostní bohoslužbě a korunovaci Matky Boží raspenavské poutníky ve farním areálu čekalo občerstvení v podobě guláše a na závěr setkání proběhly ještě dvě přednášky. První od samotného restaurátora MgA. Vojtěcha Vernera na téma „Jak se restaurovala raspenavská Madona“, druhou přednesl historik umění prof. Jan Royt a téma znělo „Ikonografie Madon ve 14. století“. Poutníci a hosté se rozešli okolo 15. hodiny.

Více v odkazu: https://www.dltm.cz/slavnostni-korunovace-raspenavske-madony

Pro Římskokatolickou farnost Hejnice, Raspenava a Mníšek nafotil Petr Bíma, www.reklama-frydlant.cz, www.freedlantsko.eu, www.petr-bima.cz

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest