Ředitel školy Mgr. Bc. Petr Kozlovský a starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer přivítali první školní den do nového školního roku prvňáčky na všech pracovištích ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant. Putování začali na škole v ulici Bělíkova, následovala návštěva prvňáků ve škole v ulici Husova a Purkyňova. 

“Na každém pracovišti školy je pro školní rok 2019/2020 otevřena jedna třída prvňáků. Dohromady jde o 79 dětí,” říká ředitel školy Petr Kozlovský. Většina dětí je přitom přímo frýdlantských, ze spádových obcí jich do Frýdlantu do první třídy nastoupilo jen několik. “Jde o děti rodičů, kteří dojíždějí do Frýdlantu do zaměstnání a je pro ně logisticky jednodušší vozit děti do školy k nám,” dodává ředitel školy. 

Na cestě po školách ho už tradičně doprovázel starosta města. “Těší mě, že jsem mohl opět přivítat malé prvňáčky, kteří mají všechno, co se týče školy, ještě před sebou. Letos takto nové školáky vítám už po 13. Věřím, že se jim ve škole povede a že se jim v ní bude také líbit. Uděláme pro to maximum,” slibuje Dan Ramzer. V prvních třídách, ve kterých děti při jejich slavnostním dni doprovázeli rodiče, prarodiče a sourozenci, popřál všem novým žákům školy úspěšný školní rok a hodně radost ze vzdělání. “To stejné chci ale popřát i ostatním dětem, kterým dnes ve Frýdlantu začal nový školní rok. Ať už se jedná o starší žáky základní školy, gymnázia, Střední školy hospodářské lesnické nebo Základní školy speciální,” dodává starosta města. V poslední jmenované škole pak děti také osobně navštívil. S frýdlantskými prvňáky se starosta nevidí naposledy. Už v příštím týdnu je totiž oficiálně přivítá v obřadní síni radnice při slavnostním setkání.

Město Frýdlant přispělo také letos každému prvňáčkovi částkou 800 korun na pořízení vybavení do školy. Jde o takzvané „pastelkovné“, které dříve vyplácelo ministerstvo školství. V roce 2012 byl ale příspěvek zrušen a řada měst a obcí se rozhodla podpořit rodiče budoucích prvňáků z vlastního rozpočtu. Hned ve školním roce 2012/2013 k tomuto kroku přistoupilo i Město Frýdlant. Finanční příspěvek na nákup pomůcek pro děti, které zasedají do školních lavic poprvé, od té doby vyplácí město každoročně.

„Nástup dítěte do první třídy je pro rodiče finančně náročný. Chceme proto rodičům prvňáků trochu ulevit při pořizování nutného vybavení. I proto jsme také letos rozhodnutím zastupitelstva města věnovali každému prvňákovi na nákup pomůcek částku 800 korun. Částka se však nevyplácela rodičům dítěte, jak je tomu v některých obcích, nýbrž přímo škole, která za ni děti pomůckami vybavila,“ vysvětlil starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

„Za takzvané „pastelkovné“ jsme dětem nakoupili výtvarné pomůcky, jako jsou pastelky, modelíny, čtvrtky, kufříky na pomůcky, vodovky nebo lepidla a nůžky, ale také třeba desky na písmena,“ doplňuje ředitel Petr Kozlovský. Škola využívá k nákupu pomůcek vedle příspěvku města ještě státní příspěvek, který má částečně kompenzovat zrušené  státní “pastelkovné”. „Z něj jsme dětem pořídili pracovní sešity a učebnice,“ uzavírá ředitel školy.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest