Vybroušeným pěveckým klenotem začal v úterý 17. září 18. ročník MHF Lípa Musica. Zahajovací koncert a současně Koncert pro Liberecký kraj letos vyšperkoval fenomenální britský ansámbl, nositel ceny Grammy, The King’s Singers, který k uměleckému dialogu vyzval vynikající liberecký dětský sbor Severáček, jenž byl ansámblu více než důstojným partnerem. Do posledního místa zaplněná hejnická klášterní bazilika Navštívení Panny Marie zažila za účasti řady vzácných hostů výjimečný umělecký večer.
 
Anglická chlouba, která na světové kulturní scéně působí více jak půl století a je ozdobou prestižních koncertních scén, zavítala v letošním roce exkluzivně v rámci České republiky pouze na festivalové pódium do Hejnic. V pravém slova smyslu královští The King’s Singers se postarali o superlativní zahájení letošního ročníku a směle se zařadili po bok Magdaleny Kožené a Adama Plachetky v galerii hostů Koncertu pro Liberecký kraj a současně k uměleckým vrcholům celé festivalové historie.

V příštím roce festival nabídne neotřelý přístup k raně baroknímu repertoáru v podání špičkové L’Arpeggiaty. Světově proslulý soubor hráčů na historické nástroje L’Arpeggiata, který založila Christina Pluhar, už několik let velmi rafinovaně čeří vody barokní hudby. 12. září 2020 se tento věhlasný soubor stane hvězdou zahajovacího koncertu 19. ročníku festivalu a současně čtvrtého Koncertu pro Liberecký kraj.

Proslulá theorbistka a harfistka původem z Rakouska, Christina Pluhar, se v rámci svých aranží nechává inspirovat folklórem, jazzem, soudobou tvorbou i mnoha jinými vlivy. A tento svůj autorský neotřelý přístup představí i v programu Teatro d’Amore, tedy Divadlo lásky v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Vstupenky na zahajovací koncert příštího ročníku a další Koncert pro Liberecký kraj budou v prodeji od 18. listopadu 2019.

18. ročník Lípy Musicy bude pokračovat v pátek koncertem s libereckým dětským sborem ZUŠ Severáček v pátek 20. září v Žitavě, v prostorách místního Johanniskirche. V sobotu 21. 9. je na programu festivalová premiéra v klášteru St. Marienthal nedaleko Ostritz, kde se představí Tiburtina Ensemble se svým programem věnovaným inspirativní osobnosti Hildegardy z Bingenu. Druhý festivalový týden otevře první českolipský koncert.

V pondělí 23. září se v bazilice Všech svatých představí poprvé umělecký garant letošního ročníku houslista Josef Špaček, a to společně s houslovou hvězdou – světovým sólistou a koncertním mistrem Berlínských filharmoniků – Noahem Bendixem-Balgleyem. V dialogu s Josefem Špačkem představí klasické kompozice od baroka reprezentovaného Leclairem až po kompozice maďarského skladatele Rózsy či Belgičana Ysaÿe, které patří ke skvostům světové hudební literatury určené pro dvoje sólové housle.

TZ: Lípa Musica

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest