Čtveřice dobrovolných hasičů z Frýdlantu bude v sobotu 5. října 2019 bojovat v Olomouci o co nejlepší umístění na Mistrovství ČR jednotek SDH obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Frýdlantský tým, který letos opět vyhrál krajské kolo soutěže, bude jedním ze 14 soutěžních družstev mistrovství.

Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná jednou za dva roky. Letos ho hostí v pátek 4. a v sobotu 5. října 2019 Olomouc. Zatímco pátek bude patřit především instruktáži a odbornému semináři, sobota bude soutěžní. 

Pro každé soutěžní družstvo bude na mistrovství tradičně připraven jiný scénář, až do startu utajovaný, který bude věrně simulovat dopravní nehodu se zaklíněnou zraněnou osobou ve vozidle.

Frýdlantský tým vyráží na soutěž ve složení Oto Pavlík, Petr Čuban, Stanislav Burgr a Ondřej Hýbl. Právě poslední jmenovaný frýdlantský dobrovolný hasič je v soutěžním týmu nováčkem. „Ondřej nahradil Pavla Pažouta, nicméně po celou dobu přípravy spolu velmi úzce spolupracovali, aby zkušený člen týmu dokázal nováčkovi předat veškeré zkušenosti a cenné rady,“ říká zdravotník týmu Petr Čuban.

Na mistrovství ČR se frýdlantští hasiči připravovali od poloviny srpna. Příprava byla velmi intenzivní, cvičili jsme nové postupy, připravovali jsme se podle metodiky vyprošťování Hasičského záchranného sboru. Nicméně výsledek bude záviset nejen na tom, jak máme nacvičeno a nastudováno, ale také na faktorech, které nedokážeme ovlivnit. Třeba na obtížnosti scénáře nebo na počasí,“ říká velitel soutěžního frýdlantského družstva Oto Pavlík. Obava panuje především z počasí deštivého a to nejen kvůli zhoršené viditelnosti a přehlednosti. Při vyprošťování používáme některé fólie a nářadí, které mají za deště či v plískanicích zhoršenou funkčnost a manipulace s nimi je náročnější. To může být komplikace, protože na soutěžní pokus máme omezený čas a každé zdržení může znamenat horší umístění nebo třeba překročení časového limitu,“ dodává Oto Pavlík.

Tým strávil řadu hodin sledováním vyprošťování při různých scénářích na videu a piloval také například správnou komunikaci s figurantem, který při soutěži představuje zraněného. „Dříve jsme takovým věcem nemuseli věnovat tak velkou pozornost. Nicméně ve chvíli, kdy zdravotníci dostávají při zásahu do helmy mikrofon a všichni v okolí několika metrů slyší každé jejich slovo, je potřeba pilovat i tuto správnou komunikaci,“ podotýká Čuban.

Mistrovství ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná každé dva roky. Letos proběhne jeho pátý ročník. Vznik tradice soutěží ve vyprošťování byl před lety reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v České republice, otevření nových dálničních úseků a rychlostních komunikací, a s tím souvisejícím nárůstem počtu zásahů hasičů u dopravních nehod s vyproštěním.

Frýdlantští dobrovolní hasiči se mistrovství účastní od samého počátku. V prvním ročníku skončili na devátém, v roce 2013 a 2015 na šestém místě, v roce 2017 po extrémně těžkém scénáři opět devátí. Letos pomýšlejí výše. „Věřím, že náročná teoretická i praktická příprava nám může pomoci v umístění do pátého místa,“ říká Petr Čuban. 

Podrobnější informace o mistrovství najdete na webové stránce www.vyprostovani2019.cz, na které poběží v den závodu i online přenos.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest