Šestou příčku obsadili o víkendu frýdlantští dobrovolní hasiči v Olomouci na Mistrovství ČR jednotek SDH obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Frýdlantský tým, který letos opět vyhrál krajské kolo soutěže a nominoval se tím na republikové mistrovství, byl jedním ze 14 soutěžních družstev.

Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná jednou za dva roky. Letos ho hostila v pátek 4. a v sobotu 5. října 2019 Olomouc. Zatímco pátek patřil především instruktáži a odbornému semináři, sobota byla soutěžní. 

Pro každé soutěžní družstvo byl na mistrovství tradičně připraven jiný scénář, až do startu utajovaný, který věrně simuloval dopravní nehodu se zaklíněnou zraněnou osobou ve vozidle. “Úkolem velitelů družstev bylo vyřešit, jak bezpečně, efektivně a rychle vyprostit osobu pomocí hydraulických rozpínáků a nůžek a poskytnout jí předlékařskou první pomoc. Týmy měly na rozlousknutí zapeklitých a těžkých scénářů, které mají simulovat reálné podmínky při dopravních nehodách, časový limit 20 minut. Rozhodčí hodnotili taktiku zásahu, techniku i charakter první pomoci. S náročným zadáním si nejlépe poradil tým z Březové nad Svitavou v Pardubickém kraji. Druhou příčku získalo družstvo ze Zbirohu v Plzeňském hejtmanství a třetí pak Rumburk z Ústeckého kraje,” vypočítává por. Mgr. Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Frýdlantský tým soutěžil ve složení Oto Pavlík, Petr Čuban, Stanislav Burgr a Ondřej Hýbl. Svůj soutěžní pokus zvládl i přes deštivé a náročné počasí v časovém limitu, konkrétně za 19 minut 10 vteřin. “S výsledkem jsme samozřejmě spokojeni, být šestí v republice a v silné konkurenci za sebou nechat osm dalších zástupců z jiných krajů, není vůbec špatné. Naším snem sice bylo umístit se do pátého místa, ale šestým rozhodně nepohrdneme. Při soutěžním pokusu jsme neudělali žádnou chybu, vše bylo jak má, takže za nás spokojenost,” říká velitel frýdlantského soutěžního družstva Oto Pavlík. 

Mistrovství ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná každé dva roky. Letos proběhl jeho pátý ročník. Vznik tradice soutěží ve vyprošťování byl před lety reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v České republice, otevření nových dálničních úseků a rychlostních komunikací, a s tím souvisejícím nárůstem počtu zásahů hasičů u dopravních nehod s vyproštěním.

Frýdlantští dobrovolní hasiči se mistrovství účastní od samého počátku. V prvním ročníku skončili na devátém, v roce 2013 a 2015 na šestém místě, v roce 2017 po extrémně těžkém scénáři opět devátí. Letos pak znovu šestí. 

Podrobnější informace o mistrovství najdete na webové stránce www.vyprostovani2019.cz.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest