Pamětní plaketu Péče o válečné hroby udělilo Městu Frýdlant za příkladnou kompletní obnovu pomníku klečícího vojáka na městském hřbitově v pondělí 25. listopadu 2019 Ministerstvo obrany České republiky. Plaketu i s dekretem převzala v prostorách Libereckého kraje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Frýdlant Iva Beranová. Frýdlant nechal pomník, věnovaný památce padlých v I. světové válce, obnovit loni. Slavnostně ho veřejnosti představil na Den veteránů, tedy 11. 11. 2018. 

„Pomník znázorňující klečícího vojáka stál dříve v městském parku. Na třech mohutných bronzových deskách na něm byla vyryta jména 225 obětí první světové války, pocházejících z bývalého správního obvodu Frýdlant v Čechách. Tyto desky se jmény jsme na pomník, který je dnes umístěn v zadní části hřbitova ve Frýdlantu, vrátit nenechali. Nicméně jsou v jeho bezprostřední blízkosti, na nově zbudované části hřbitovní zdi za pomníkem,“ říká Iva Beranová. Obnova vápencové sochy klečícího vojáka přišla Frýdlant na 325 tisíc korun.
“Z pamětní plakety ministerstva obrany máme upřímnou radost. Je oceněním práce všech, kteří se na obnově památníku obětem I. světové války podíleli,” dodává Iva Beranová.

Udílení pamětních plaket se konají po celé republice. Navrhují a doporučují k udělení je zástupci krajských úřadů na základě vlastních kontrol a doporučení jednotlivých starostů měst a obcí. Souhlas s přidělením pamětních plaket vydává ministerstvo obrany.

V Libereckém kraji je 635 válečných hrobů, pomníků a pamětních desek, kraj a ministerstvo v předchozích letech  pamětní plaketou ocenily deset jednotlivců, měst a obcí. Letos k nim přibylo dalších šestnáct.

Zdroj: Město Frýdlant 
Foto: Radek Petrášek

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest