Zkuste si představit, že jste dítě a přitom máte možnost rozhodovat o tom, co se učíte. Že tedy nejste nádoba, do níž někdo jiný lije vědomosti, které si zase někdo úplně jiný myslí, že byste měli znát, ale naopak vy si učitelům říkáte o vědomosti, které byste rádi znali. Zkuste si představit, že díky tomu nepotřebujete žádné donucovací prostředky jako známky, pochvaly a poznámky, ale naopak se těšíte na každý den ve škole a ten čas tam strávený vám ani nestačí k tomu, abyste se vše dozvěděli.

Také si zkuste představit, že se třeba dozvíte, že máma pro vás přijede později, a tak spolu s učitelem řeknete „skvěle!“ a v nastaveném čase se „po škole“ ještě vrhnete na pár slovních úloh z matematiky, které jste dosud nestihli.

Ano, některé školy na světě se potýkají s úplně jinými problémy, než většina jiných. Zatímco na běžných školách se řeší záškoláctví a nedostatek učitelů (jinými slovy to znamená, že do školy nechtějí chodit děti ani dospělí), na svobodných školách jsme jako učitelé rádi, když aspoň některé prázdniny se nám podaří „uhájit“, protože většinou nás děti přehlasují a prázdniny pak prostě nejsou. Podobnou školou je i SFE škola v Berlíně, fungující už od roku 1973. Tuto školu si založili sami studenti a nemá ředitele. Učitelé tam studentům slouží k tomu, aby ti se ve svém čase a sobě příjemnou a právě dostupnou formou dozvěděli to, co potřebují znát pro svůj další profesní život (ano, svobodně vzdělávané děti vesměs vědí, kam je to táhne, co by chtěly v životě dělat) a pro maturitu. Kromě vědomostí se tam tudíž studenti učí i zodpovědnosti za vlastní vzdělávání i za svůj život. Více bychom o filmu „Rebelská střední“ prozrazovat neměli, abyste ho s napětím mohli shlédnout na Svobodomě (Jindřichovice pod Smrkem 213) ve čtvrtek 19. 12. od 16:30. Vstup je zdarma, neboť jde zároveň o závěrečné, hodnotící setkání projektu „Česko-polská přeshraniční platforma domácího vzdělávání“, který podpořil Mezinárodní Visegrádský fond a realizoval spolek Lunaria.

Zmíněný projekt, který právě končí, propojil podobné aktivity probíhající na české i polské straně hranice. V Jindřichovicích už pátým rokem funguje Svobodná škola Ronja (jejímž zakladatelem je právě spolek Lunaria), v níž nyní aktuálně studuje 20 dětí od 5 do 14 let. V polské Jeleniej Górze zase působí o trochu menší Svobodná škola Mandala. Obě školy sdružují děti v domácím vzdělávání. Díky přeshraničnímu projektu se nám podařilo děti i průvodce z obou škol propojit, seznámit a společně zažít několik výletů. Objevovali jsme svět Druhohor v Dinoparku, zažili jsme adrenalin na bobové dráze i na věži emocí, zkoušeli jsme si přesnost na minigolfu, nahlédli jsme do historie v expozici umístěné v bývalých protileteckých krytech v Jeleniej Górze, kde jsme odkryli i neznámá zákoutí fyziky díky největšímu vysokonapěťovému transformátoru v Polsku, kde Teslova cívka vytváří blesky i hudbu. Polské děti českým ukázaly městskou halu, kde se jezdí na kolečkových bruslích, české děti ty polské naopak zasvětily do tajů kovářské výhně a jízdy na koni.

Na tento projekt chceme v dalším roce navázat, protože cítíme, že předávání zkušeností a přeshraniční spolupráce není nikdy dost. A protože některým dětem z obou škol už se blíží čas, kdy by měly ze základní školy přejít na střední, potřebujeme i zkušenosti úplně odjinud. A ty nám může předat třeba právě ten německý film. Možná že díky němu transformujeme naše doposud jen základní školy na školy, kde v domácím vzdělávání a nebo dálkově bude možné studovat i některé střední školy.

Jakožto předfilm ve čtvrtek pustíme snímek „Normální škola versus svobodná škola“, jehož scénáristkou, režisérkou i střihačkou je Jasmínka a herci několik dětí z Ronji. V tomto filmu se dozvíte, jak rozdíl v těchto školách vnímají samy děti – nás samotné to při premiéře hodně pobavilo. Kdybyste se náhodou ve čtvrtek do Jindřichovic nedostali, tak tento film spolu s dalšími od pátku najdete na Yotube kanálu „Svobodná škola Ronja“.

Autor: Zbyněk Vlk, Lunaria

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest