Rada Libereckého kraje schválila na svém mimořádném zasedání v pondělí 16. prosince celkem 1193 žádostí o kotlíkové dotace za více než 139 milionů korun. Jde o první žádosti, které krajský dotační portál přijal ode dne vyhlášení výzvy na konci letošního září a které prošly formálním hodnocením.

Ve 3. vlně kotlíkových dotací bylo k poslednímu listopadovému dni letošního roku zaevidováno celkem 1.468 projektových žádostí o dotaci. Rada kraje na včerejší schůzi schválila prvních 1.315 žádostí, které prošly hodnotícím procesem. „Nejdříve jsme posuzovali, zda žádost splňuje věcná kritéria a zda je v souladu s vyhlášeným programem. Pokud tyto podmínky splnila, nic nám už nebránilo v tom ji na radě kraje schválit k podpoře,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

S žádostí o finanční příspěvek na výměnu starého kotle za nový zdroj vytápění uspělo celkem 1.193 žadatelů, 100 žádostí bylo pro nesplnění věcných kritérií vyřazeno a zbylých 20 žadatelů stáhlo svoji žádost o dotaci na vlastní přání ještě před zahájením procesu hodnocení.

Nejčastějším důvodem vyřazení bylo například nedoložení zapojení původního kotle v nemovitosti (neúplná fotodokumentace), která je přílohou k žádosti o dotaci. Mezi další důvody vyřazení pak patří nemovitost v exekuci či nesplnění podmínky, že původní kotel je či mohl být hlavním zdrojem vytápění.

„Schválením 1.193 žádostí o dotaci jsme vyčerpali finanční alokaci. Žádosti ale přijímáme dál do takzvaného zásobníku projektů, z něhož podpoříme žadatele postupně,“ upřesnila radní Loučková Kotasová, s tím, že do zásobníku projektů schválila rada kraje již 2 projekty.

Čekatele ze zásobníku kraj vyzve k podpisu smlouvy, když se podaří nashromáždit částku pro jejich projekt, a to například tím, že odstoupí některý z příjemců dotace od smlouvy či dokončí svůj projekt výrazně levněji, než původně očekával. „V současné chvíli navíc probíhají jednání o navýšení prostředků na kotlíkové dotace z národních zdrojů, které by mohly finančně pokrýt právě zásobník projektů,“ dodala radní Loučková Kotasová.

Z celkového počtu přijatých žádostí vyplývá, že zájem o tepelná čerpadla stále trvá a oproti předchozí vlně kotlíkových dotací se ještě zvýšil. Zhruba 59 % lidí požádalo o peníze na tepelné čerpadlo, na jehož pořízení a instalaci mohou získat až 120.000 korun. Na druhém místě zájmu si stojí plynové kondenzační kotle s maximální finanční podporou 95.000 korun, které si chce pořídit 18 % žadatelů. Těsně za nimi, s 15 % zájemců, jsou automatické kotle na biomasu, na které lze získat až 120.000 korun. Nejnižší počet žadatelů (8 %) plánuje vyměnit starý kotel za ruční kotel na biomasu s maximální finanční podporou 100.000 korun.

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest