Mezinárodní konference týkající se zaměstnanosti a pracovního trhu se 12. listopadu zúčastnil v Olomouci místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Na konferenci byl jednou z 80 diskutujících osobností.

První ročník konference s názvem Fórum zaměstnanosti zahrnoval mezinárodní úvodní panel téma “Budoucnost trhu práce ve střední Evropě” a dále následovalo 12 diskuzních panelů různých témat, kterých se účastnilo přes 80 vystupujících a téměř 400 posluchačů. „Město Frýdlant není dlouhodobě spokojeno se systémem umísťování klientů z úřadů práce (ÚP) na veřejně prospěšné práce (VPP). Neustále s ÚP řešíme naše požadavky zaměstnávat klienty opakovaně, a aby nám bylo umožněno využívat většího počtu klientů. Bohužel tomu dnes brání příslušný zákon, který nezohledňuje aktuální situaci na trhu práce. Dále tomu brání různé vyhlášky nebo nesystémová nařízení ministerstva. ÚP  dělá, co může, ale bez razantní změny zákonů se situace nezlepší. I to jsem na konferenci v rámci diskusního panelu řešil,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Frýdlant využívá pracovníky na VPP k údržbě města – sekání trávy, hrabání listí, úklidu a podobně. „Práce máme opravdu hodně, jsme schopni za určitých podmínek zaměstnat desítky  pracovníků. Věřím, že když se o tomto tématu bude co nejvíce  diskutovat a ozve se dostatečné množství starostů, kteří budou žádat více těchto pracovníků a jednodušší pravidla jejich přidělování, můžeme příslušné úředníky přesvědčit. Podle mě totiž tak, jak to je dnes nastavené, stát podporuje dlouhodobě lenost a přesvědčení dlouhodobě nezaměstnaných, že mají na dávky nárok, aniž by za to stát něco chtěl a to je cesta do pekla. Bohužel zde máme již třetí generaci lidí, kteří nechápou, že chodit do práce je normální a že mít děti je závazek a velká zodpovědnost a ne cesta k dalším dávkám. Tento problém si dle mého zaslouží  prioritu i proto, že ministerstvo práce a sociálních věcí má v rozpočtu mimořádný obnos finančních prostředků daňových poplatníků, které utrácí za nesystémové vyplácení dávek lidem, kteří pracovat můžou, ale nechtějí. A pak se nedostává na sociální dávky lidem, kteří je opravdu potřebují,“ uzavírá místostarosta Frýdlantu.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest