Brusel/Praha – 5. března 2020: Petici proti dolu Turów, kterou podepsalo za necelé tři měsíce 13 tisíc lidí z České republiky, dnes oficiálně převzala místopředsedkyně Petičního výboru Evropského parlamentu Tatjana Ždanoka. Předání se zúčastnili zástupci a zástupkyně Greenpeace ČR, Libereckého kraje a místních obcí, které s velkým dolem na česko-německo-polské hranici sousedí. Vzhledem k tomu, že byl Evropský parlament o vznikající petici informován již v prosinci, evropské orgány už ji řeší a petiční výbor Evropského parlamentu rozhodl, že se peticí bude zabývat v urgentním režimu již na svém příštím zasedání v pondělí 16. března. 

Podle organizátorů petice porušuje záměr rozšíření dolu i proces jeho posuzování několik evropských směrnic. Místním lidem na české straně hranice již dnes krade důl vodu ze studní i z krajiny, po jeho rozšíření a prohloubení by se jich až 30 tisíc mohlo ocitnout úplně na suchu. Námitky české a německé veřejnosti přitom nebyly v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) vůbec zohledněny, stejně jako negativní stanovisko, které vůči rozšíření dolu zaujala česká vláda. 

Milan Starec, obyvatel vesnice Uhelná, říká:

“Těžba má na nás, kteří žijeme dolu Turów nejblíže, už teď vážné dopady. Naše studny buď úplně vyschly, nebo jsou velmi nespolehlivé. Jeden soused z Václavic si musí prát prádlo u rodičů ve 20 km vzdáleném Liberci, další rodina využívá jako užitkovou vodu z místního potůčku. Místní farmář musel nechat porazit mnohem více kusů dobytka, než plánoval, protože neměl dostatek vody pro celé stádo. Takové problémy tady řeší spousta lidí, zatímco firma PGE čerpá z dolu každou vteřinu 40 litrů znečištěné vody, jinak by se pomalu začal proměňovat v jezero. Množství potenciálně pitné vody, která je tímto způsobem znehodnocena, by pokrylo spotřebu 350 tisíc lidí, tedy celého Libereckého kraje. Proto jsme dnes přijeli předat petici, aby se našimi problémy zabývaly i evropské instituce.

Důl Turów má platné povolení do konce dubna letošního roku. Pokud těžaři získají i další potřebná povolení k zahájení další těžby včas, stane se tak jen kvůli tomu, že přeshraniční posuzování vlivu na životní prostředí bylo provedeno jen velmi nedbale a rozhodnutí bylo vydáno neobvykle rychle, prakticky jen několik hodin poté, co své námitky proti rozšíření poslali obyvatelé a obyvatelky Německa.

Organizace Greenpeace ČR se proti rozhodnutí polských úřadů, které v procesu EIA dovolily další těžbu, odvolala a je připravena se i soudit u polského soudu v případě, že vyšší polský úřad nespravedlivé a procesně chybné rozhodnutí úředníků nenapraví. Zároveň však, vzhledem k tomu, že jde o problém týkající se obyvatel tří evropských zemí, společně s Libereckým krajem a místními prosazuje, aby o tomto problému rozhodovaly orgány Evropské unie.

K předání petice proti dolu Turów došlo v týdnu, kdy Evropská komise představila nový klimatický zákon, který obsahuje právní závazek na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Podle Greenpeace je naprosto nezbytné, aby členské státy v tuto chvíli neschvalovaly nesmyslné uhelné projekty, které ničí globální klima a které stojí v cestě rychlému odstoupení od používání fosilních paliv.

Nikol Krejčová z Greenpeace říká:

“Naše organizace se snaží zastavit rozšíření dolu Turów nejen kvůli lokálním negativním vlivům na životní prostředí a životy místních lidí, ale také kvůli vlivu těžby a spalování uhlí na globální klima. Nacházíme se uprostřed klimatické krize a musíme se snažit ji utlumit. Je krajně nezodpovědné pokračovat s těžbou a spalováním uhlí v Turówě dalších 24 let.”

Kontakty:

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest