Důkladná ochrana zdravotnického personálu je nejdůležitějším úkolem v současné koronavirové pandemii. Nejvhodnější k tomuto účelu jsou respirátory nejvyšší kategorie FFP3. Pět set těchto ochraných pomůcek předala Policie České republiky pracovníkům Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

„Od našeho vedení jsme dostali pokyn, abychom shromáždili možná co nejvíc respirátorů FFP3. Nám pro výkon služby postačí respirátory nižších kategorií, popřípadě roušky,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Vladislav Husák.

„Chci poděkovat Policii ČR a vyzvat občany, kteří mají doma respirátory FFP3, aby je věnovali zdravotníkům. Právě tuto ochranu, které je málo a těžko se shání, potřebují pracovníci jednotek intenzivní péče, urgentních příjmů, infekčních oddělení, odběrových míst a podobně. Pro běžný život stačí respirátory nižších tříd, popřípadě obyčejné roušky. Pokud budete chtít respirátory FFP3 darovat, odneste je na radnice, městské a obecní úřady, popřípadě do nemocnic. My už jejich distribuci zařídíme,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Krajská nemocnice v Liberci zatím nemá dostatek těchto ochranných pomůcek. „Je potřeba mít zásoby na to, co přijde v dalších týdnech,“ řekl technický ředitel liberecké nemocnice Jan Rais. „Respirátor FFP3 spolu s další ochranou je pro nás nezbytnou pomůckou a posádky jsou díky němu v bezpečí.“

Respirátor kategorie FFP3 vydrží plně funkční maximálně 8 hodin. Ochranné pomůcky tohoto typu, které zdravotníkům dosud velmi chyběly, se postupně distribuují do zdravotnických zařízení v celém Libereckém kraji podle priorit daných tím, jak velké riziko přenosu hrozí – tedy na infekční oddělení nemocnic, triážové stany pro odběry, pro zdravotnickou záchrannou službu a dále do takzvané první linie možného kontaktu či vybraným specialistům.

 Hrozí, že pokud lékaři, zdravotní sestry, záchranáři a další pracovníci ve zdravotnictví nebudou mít dostatek kvalitních ochranných pomůcek, mezi něž patří respirátory FFP3, mohou se nakazit oni sami a nebudou pak schopni pomáhat nemocným. Mohlo by to významně paralyzovat celý, dosud bez zásadních potíží fungující zdravotnický systém.

Respirátory kategorie FFP3 se proto budou nadále distribuovat hlavně těm, kteří je nutně potřebují k vlastní ochraně zdraví, aby v době boje s pandemií koronaviru mohli své povolání vykonávat a zároveň minimalizovali riziko nákazy.

Jan Mikulička
oddělení tiskové a vnějších vztahů Krajského úřadu LK

 

Profese

Typ ochranného prostředku

Zdravotnický pracovník JIP, ventilátor, urgentní příjem, infekční klinika, odběrová místa, laboratoře COVID-centra, zubní lékař a další personál pohybující se uvnitř rizikové zóny

FFP3

Pracovníci čističek

FFP3/obličejová maska

Zdravotnický pracovník – běžné oddělení

FFP2, N-95

Praktický lékař

FFP2, N-95

Lékárník

FFP2, N-95

Potravináři – čisté prostory

FFP2, N-95

Řidiči

FFP2, N-95

Pokladní

FFP2, N-95

Pracovníci s četným kontaktem s klienty

FFP2, N-95

Armáda – četný kontakt s klienty

FFP2, N-95

Policie – četný kontakt s klienty

FFP2, N-95

Hasiči – četný kontakt s klienty

FFP2, N-95

Armáda – ostatní

Rouška, FFP1

Policie – ostatní

Rouška, FFP1

Hasiči – ostatní

Rouška, FFP1

Energetika

Rouška, FFP1

Ostatní činnosti, administrativní práce, průmysl, lesnictví, zemědělské práce, potravinářský průmysl, běžný občan

Rouška, FFP1

   

 

 

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest