Podle ustanovení vlády České republiky je zakázáno pobývat na veřejných místech v počtu více než dvou osob. O minulém víkendu se však v některých turistických lokalitách, například v oblastech Českého ráje nebo bývalého vojenského prostoru Ralsko, vyskytovaly stovky turistů a návštěvníků, kteří toto nařízení nedodržovali. Liberecký kraj proto ve spolupráci s krajskou policií vytipoval zhruba 30 lokalit, která osadí zákazovými značkami. Ty budou regulovat příjezd osob na turisticky hojně navštěvovaná místa.

„Rozumím tomu, že když bude pěkné počasí, budou chtít lidé vyrazit do přírody a na procházky. Nicméně musím zdůraznit, aby lidé chodili na výlety jen v úzkém rodinném kruhu. Prosím občany, aby dodržovali základní zásady vyplývající z nařízení vlády České republiky. Opatření nemá zabránit občanům, aby šli na čerstvý vzduch, ale má jim zabránit v tom, aby se v turistických místech netvořily větší neformální turistické skupiny se stovkami až tisíci lidmi,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Vzhledem k nadcházejícímu víkendu a příznivému počasí v následujícím období proto Krizový štáb Libereckého kraje na základě doporučení Policie ČR a po projednání se samosprávou dotčených obcí stanovil veřejná parkoviště a další plochy, které budou uzavřeny.

„Na těchto vytipovaných místech bude dopravní policie a pořádkové složky. Doufám, že se všechno obejde bez závažnějších problémů a že řidiči budou ukáznění a respektovat zákon o provozu na pozemních komunikacích. V případě porušení předpisů budeme udělovat pokuty do výše až 2000 korun,“ dodal Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Mgr. Filip Trdla       
tiskový mluvčí Libereckého kraje

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest