Zeptali jsme se rodičů ve frýdlantském výběžku, jak se jim daří s dětmi zvládat výuku doma. Nakonec se zapojilo 453 rodičů z různých škol, ale 92% tvořili rodiče žáků ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant. Odpovědi se týkají dětí na 1. stupni (294) i na 2. stupni (251) 

A co jsme zjistili?

Zdá se, že spiknutí učitelů a rodičů úspěšně pokračuje. Většina rodičů hodnotí spolupráci se školou dobře  a komunikační kanály se úspěšně prošťouchly (jen 3,6% rodičů hodnotí mírně negativně). Nejvíce rodičů upřednostňuje pro komunikaci email, obvyklý systém školy jako Škola Online ale také chat, případně komunikaci přímo se žáky. Jako nejméně vyhovující označovali rodiče telefonování, osobní předání podkladů a info na webech školy. Musíme vzít v potaz, že rodiče bez přístupu k internetu tento online dotazník pravděpodobně nevyplňovali.

Drtivá většina rodičů hodnotí spolupráci s učiteli jako dobře fungující (96,4%). Ne vždy si rodiče ví rady se zadáním a vysvětlováním látky (9,7% vnímá jako problém). Některé rodiny nemohou zajistit potřebnou techniku vůbec, jinde se v rodině se o jeden počítač dělí více dětí, a nebo děti mohou využívat pro výuku pracovní počítač rodiče. Některé domácnosti nemají skener nebo tiskárnu.

Ptali jsme se také rodičů, jak hodnotí zpětnou vazbu od učitelů žákům. Dostanou žáci zpět hodnocení své práce, vědí co je potřeba zlepšit? Opět převažuje pozitivní hodnocení, jen 7,9% rodičů to vnímá občas problematické a 2,3% jako problém. 

Průměrně se rodiče doma učí s dětmi 2,5 hodiny s tím, že některým rodinám zabere škola jen hodinu, jiným ale i 4 hodiny denně.

Celkově se rodiče přiklánějí spíše k názoru, že se jim doma s dětmi spíše daří zvládat školu (průměrně 7 bodů z desetibodové škály) 

 

Když jsme se ale zeptali, zda děti doma učení baví, dostali jsme trochu jiný obrázek, na desetibodové škále (1 nebaví, 10 hodně baví) rodiče nejčastěji zadávali střední hodnotu (5). Mezi 1. a 2. stupněm nelze vysledovat velký rozdíl. Je ale pravda, že anketa byla zkreslena tím, že pokud měl rodič více dětí, mohl zde vybrat jen jednu odpověď. Je ale možné, že se rodiče dost pletou…

Pojďte s námi zjistit, co si o “domácí škole” myslí samotní žáci: bit.ly/duel-skola. Děti z 1. a 2. třídy budou asi potřebovat pomoci, ale ostatní by to měli hravě zvládnout sami i na svém mobilu.

Podrobnější analýzu a grafy najdete na webech MAP Frýdlantsko

Lucie Winklerová za MAP Frýdlantsko

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest